Umeå JazzstudioUmeå Jazzstudio

Program hösten 2012

5.9 MULD quintet

Slagverkaren Lisbeth Diers har blivit något av en favorit inte bara för publiken på JazzStudion utan också för de musiker som fått bli en del av hennes magiska värld av klanger. Magin handlar mindre om instrumenten i sig än om deras klangegenskaper. Slagverkare är samlare av ljud inte kronometrar. Deras domän är mystiken. Lisbeth är ett slags översinnlig shaman – ett medium för kontakt med och åkallan av musikens kärna. Det är bara naturligt att hon också sjunger. Vi möter hennes nya kvintett med Gunnar Halle trumpet, Soma Allpass, cello, Tobias Sjögren gitarr och Thommy Andersson bas.

Det finns musik av Lisbeth på Spotify. Välj Chime Transform där en del av musikern som kommer till Studion är med. Här ett youtubeklipp

http://www.youtube.com/watch?v=coXfAPJ2CdM

Lisbeth Diers tr/perc, Gunnar Halle trp, Thommy Andersson bas, Soma Allpass cello, Tobias Sjögren gi

 

12.9 Jonas Kullhammar Quartet  – JKQ

Få jazztenorister i Jonas Kullhammars generation äger en sådan stor, extremt fyllig och uttrycksfull ton genom sin saxofon. Han bär på ett hardboparv som han och gruppen gett och ger ett nytt expressivt siktdjup. Kullhammar spelar lika kraftfullt som en dånande B-52 på uppdrag…. I år firar de 15 års jubileum tillsammans och bjuder också på skivrelease.

Se gärna www.kullhammar.com för mer musik och annan info.  

Jonas Kullhammar sax, Torbjörn Gulz pi, Torbjörn Zetterberg bas, Jonas Holgersson tr

 

19.9 David’s Angels

Malmöbaserade David’s Angels är en många återvändare på JazzStudion. Med i bagaget nya kritikerrosad CD´n “What it seems”. Titeln kan gott gälla som programförklaring. Det är musik med undertoner. Änglalik och brutal i samma andetag. Sofie Norlings mörka texter och musik, ensam eller i samarbete med pianisten Maggi Olin följer sin egen dramaturgi. En spänning på fler plan också mellan Sofies personliga röstuttryck och Maggis pianistiska dramatik och samspelet med och mellan Michala Östergaards slagverk och David Carlssons elbas. Musik utan akademisk tvångströja! 

Musik exempel finns på Spotify. Den här länken leder till deras skivbolag Kopasetic med bl en video live från Göteborg

http://www.kopasetic.se/AlbumPP.asp?id=1777

Sofie Norling sång, Maggi Olin pi, David Carlsson bas, Michala Østergaard-Nielsen perc/tr

 

26.9 Henryson/Balke/Kleive och Elgitarrorkestern från Midgård

Få har väl kunnat missa Svante Henrysons utveckling på sin cello. Från jazz till modern konstmusik har han utvecklat en jazzfusion där instrumentet genom sin ägares händer blivit till ett stort uttrycksmedel. Med klaviatören Balkes mångsidighet och den alltid så dynamiske slagverkaren Kleive får ni inte missa denna torsdag!

Kvällen sker i samarbete med Umeå Kammarmusikförening och inleds med att elever från Midgårdskolan spelar en egenkomponerad svit för elgitarrorkester under ledning av Svante Henryson.

Svante Henryson cello/elbas, Jon Balke pi, Audun Kleive tr/perc och elever från Midgårdskolan

 

3.10 Fox-trio och Leif Larsson Kvartett med Kia Irgens

Kvällen bjuder på två spännande band med hemvist i Umeå med omnejd. Först ut är Fox trio under ledning av Peter Holmqvist, en av Umeås jazzgitarrister som ständigt letar nya möjligheter att utforska och söka spänning i sin musik. Denna gång framförs musik i trioformat med gäster från vår trolovade stad Ö-vik. Senare under kvällen tar Leif Larssons kvartett plats på scenen tillsammans med sångerskan Katarina Irgens. En kväll som lovar musikalisk mångfald och mycket nöje.

Fox-trio – Peter Holmqvist gi, Tobias Helén bas, Martin Eklöf tr.

Leif Larsson kvartett – Kia Irgens voc, Leif Larsson sax, Eric Carlsson pi, Bengt-Åke Armelius bas, Claes-Erik Schwarz tr

 

10.10 Antenna – Tabbarand – Le Système – Cleo

Antenna ska ses som ett rykande konsertlaboratorium för möten mellan olika musikvärldar. På scenen, 3 heta grupper med fokus på jazz, arabisk musik och hip hop/dans. En helt fantastisk kväll med Malmöbaserade Tarabband som spelar arabisk musik från Sverige.  Göteborgsgruppen Le Système bjuder orgeljazz på nytt sätt med, Fabian Kallerdahl orgel och Michael Edlund trummor. Umeå baserade CLEO kräver ingen närmare presentation. Möt henne här med makalösa soulsystern Julia Spada. Snacka om en sprakande, staketbrytande kväll!

Antenna sker i samarbete med Svensk Jazz och Umeå Folkmusikförening.

Här presenteras hela paketet

http://www.mixmusik.se/2013/06/25/le-systeme-tarabband-cleo-julia-spada/

OBS! Denna kväll ses vi i Äpplet UFH!

 

17.10 Anna Christoffersson & Steve Dobrogosz

Svenskamerikanen Steve Dobrogosz har tydligen funnit en sångerska som har axlat Berit Andersson mantel fullt ut. Steve är ju en, skall vi säga perenn på Umeås jazzscen sedan tidigt 80-tal. Alltid välkommen med sina lätta och melodiskt kvicktänkta jazzstuk där popen och gospeltakterna ligger och lurar i en flödande närkontakt. Anna och Steves konsert blir säkert balsam för själen.

Steve Dobrogosz pi och Anna Christoffersson voc

http://www.dobrogosz.com/acsd.htm

 

24.10 Chris Potter Underground

Chris Potter är lite av en favorit i repris för jazzfestivalen. Tidigare har han hörts här med basisten Dave Holland och Paul Motian. Nu återkommer han med ett av sina egna favoritprojekt “Underground”. Det är ett slags funk men ” as free as the freest jazz conception.” Det har runnit en del vatten under broarna sedan han som fjunig tonårig altsaxdebuterade med trumpetaren Red Rodney som “the second coming of Charlie Parker”. Numera har den nye Chris skrivit in sig i jazzhistorien på helt egna meriter. Numera favoriserar han tenorsaxen och basklarinetten. Debuterade i fjol på ECM etiketten i eget namn med “The Sirens”. Rekommenderas! 

Musikexempel finns på Spotify Underground. Det här är en länk från youtube http://www.youtube.com/watch?v=GEL7iohi5Zo

Sättning: Chris Potter, ts/ss/basklar, Craig Taborn pi/Rhodes, Adam Rogers gi, Nate Smith tr

 

31.10 Stockholm JazzOrchestra – SJO

Stockholm JazzOrchestra firar 30 år 2015 och har under sin verksamhets tid etablerat sig i Sverige och utlandet som ett av de ledande stora jazzorkestrarna. SJO har tidigare spelat musik av gästande storheter som Bob Brookmeyer, Jim McNeely, Mel Lewis, Bob Mintzer och Yellowjackets. På senare år har bandet mer och mer utvecklat sin egen repertoar. I SJO spelar några av våra främsta jazzmusiker där i stort sett alla leder egna grupper och skriver egen musik. En del av deras musik har denna gång arrangerats för SJO av kända arrangörer som Mike Abene, Richard de Rosa. Dessutom finns i bandet kompositörer och arrangörer som Martin Sjöstedt och Jukkis Uotila som bägge har gett ut CDs med sin musik spelad av SJO. Bandets signum är svängig modern storbandsjazz med rötter i traditionen med stort utrymme för solon och intrikata ensemblepartier.

www.stockholmjazzorchestra.se

www.myspace.com/stockholmjazzorch

I bandet spelar Fredrik Norén, Karl Olandersson, Gustavo Bergalli, Nils Janson , Magnus Broo, trumpeter. Bertil Strandberg, Magnus Wiklund, Peter Dahlgren, Kristoffer Siggstedt, tromboner. Johan Hörlén, Fredrik Kronkvist, Karl-Martin Almqvist, Robert Nordmark, Fredrik Lindborg, saxofoner. Jukkis Uotila tr, Martin Sjöstedt bas, Daniel Tilling, pi, Ola Bengtsson, gi

 

7.11 Pombo  

Pombo är en lätt störig grupp på Pulsslagturné. De hör liksom inte riktigt hemma någonstans. Gränserna mellan jazz, visa, pop och poesi har nog aldrig varit otydligare än hos Pombo. Det är kanske så att det svensk-norska gynnar kreativiteten och äventyrslustan. En ny generation musiker med musik för en ny tid. Gus Loxbo kan vara Sveriges barnsligaste basist och Felicia Nielsen ett barn till Erik Satie och Thelonious Monk. (Pombo är också politiska men utan plakat.) Nils Walls trummor är självsvängande och sångerskan Marie Hansen Sjåvik har allt. Saxofonisten Anna Högberg är en modern Frippe Nordström med närmast utomjordiska visioner. Pombos musik som befinner sig mellan det traditionella och friflygande.

Deras musik finns på Spotify

http://www.youtube.com/watch?v=1xwM8obZSjM

Marie Sjåvik vok,
Felicia Nielsen pi/brandstation,
Anna Högberg sax, Gus Loxbo bas/såg,
Nils Wall tr

 

14.11 Klabbes Bank

Göteborgsbaserade Klabbes Bank spelar musik som riktar tonbildningarna i oförutsägbara riktningar beroende på tillfälle och ögonblickets förutsättningar. Jazztraditioner och musikaliska preferenser blandas och skulpterar musik som har spännande upplägg och minimalistiska vibrationer – en basklarinett som dovt, bredd, skränigt och raspigt möter strängar och skinn på egensinnliga utflykter.

http://www.klabbesbank.com/

Joel Wästberg sax, Thomas Backman sax/klar, Magnus Wiklund trb, Klas-Henrik Hörngren keyb, Jacob Öhrvall bas, Martin Öhman tr/elektr

 

21.11 John Ågren Kvartett med Åsa Mjörndal och Widding-Sandström Band

Ännu en kväll där jazzande musiker får Umeå tar plats på scenen. Kvällen inleds med pianisten John Ågrens nya grupp som tillsammans med Åsa Mjörndal får chans att bjuda på varma jazztoner. Kvällen fortsätter sedan med en nybildad grupp bjuder på rytmisk och melodisk fusionsjazz, inspirerad av både funkiga och rockiga tongångar. En spännande kväll helt enkelt.

John Ågrens Projekt – Åsa Mjörndal voc, John Ågren pi, Per-Olav Moritz sax, Kenneth Österlund bas, Sten Öberg tr

Widding-Sandström Band – Göran Widding pi, Rickard Sandström gi, Åke Thordendal sax, Henrik Blomme sax, Sune Wiklund bas, Esbjörn Mörtzell tr.

 

28.11 Lennart Åberg Kvartett

En tungviktare kommer på besök. Säg den tid och plats i svensk modern jazzera från 60-talet och framåt som inte Åberg har haft en ton med i spelet. Med sin tenorsaxofon har han mött och skapat avtryck på oräkneliga jazzscener i Sverige och utomlands. Snävt komprimerade tonträffar som dyker ner i en mylla av expressivt formulerade figurer och tonkluster till elegant estetik i tenorens tjänst och en kvartett som heter duga. Kolla bara!   

Lennart Åberg sax, Daniel Karlsson pi, Christian Spering bas, Magnus Öström tr

 

5.12 Josefine Cronholm

Josefine Cronholm uppvuxen i Småland och musikaliskt formad i Danmark i sällskap med bl a Django Bates och Marilyn Mazur och egna grupper som Ibis. Det var med den hon fick sitt genombrott i Sverige 2003 med CD´n “Hotel Paradiso.” Hon var då årets “Jazz i Sverige Artist”. 2010 debuterade hon på tyska ACT med “Light as a Feather”. Josefin är en artist som går sina egna vägar och bara tar av sig “stealth – manteln” när hon vill ses och höras. Som nu när det är dags för “ARC”, en trio med bandoneonisten/pianisten Paolo Russo och basisten Thommy Andersson. Archipelago som nya skivan heter kan ses som en metafor för ARCs musik. 

http://www.youtube.com/watch?v=MK2eMeIMV0I

http://www.arc-music.net

Josefine Cronholm vok, Paolo Russo pi/bandoneon, Thommy Andersson, bas. 

12.12 Storbandskväll med VAB Big Band och Lars Enmarks Stora Styrka.

Höstens avslutning kan både ses som en salut för 2013 men också som en förespråkande fanfar för det kommande kulturhuvudstadsåret. Vi bjuder in Umeås magnifika storband för detta ändamål, VAB Big Band och Lars Enmarks Stora Styrka! Ta med hatt eller blåställ här blir det blåsigt och väldigt festligt.