Umeå JazzstudioUmeå Jazzstudio

Program hösten 2015

10.9 BKS feat. Max Schultz

Vi inviger klubbhösten med BKS, det vill säga Bengt Berger, Jonas Knutsson, Christian Spering. Dessutom kryddad men den respektingivande gästen Max Schultz, gitarrist. Fyra ytterst flyhänta och fantasifulla jazzmusiker i första ledet. Jazzvänner, det torde vara helt uppenbart att detta blir en kväll fylld med sväng, med otrolig spelglädje och – kort sagt – med musik av bästa märke.

Bengt Berger slv, Jonas Knutsson sax, Christian Spering bas, Max Schultz gi

17.9 Rigmor Gustafsson

En av Sveriges mest framgångsrika sångerskor i jazzens finrum kommer till Umeå JazzStudio denna kväll: Rigmor Gustafsson. Hon förhåller sig ledigt och lätt mellan The American Songbook och nykomponerad musik, och med en röst som har just den där lättheten och attityden som skapar närhet och kontakt med publiken.

Rigmor Gustafsson vok, Mattias Algotsson pi, Martin Höper bas, Chris Montgomery tr

Biljettpriset för denna konsert är för icke medlem 170 kr, medlem 140 kr och student 120 kr. Förköpsbiljetter säljs på Biljettcentrum och Ticnet.  

24.9 Arne Forsén & Alagi Mbye med Jonas Knutsson

Forséns särart som pianokonstnär är känd och väl mottagen i Sveriges jazzlandskap. Modernt och oförutsägbart. Mbyes strängspel på sin Kora och hans röst som i sin tonala egensinnighet och många skiftande utspel sammansmälter med Arne och Jonas utsökta kvaliteter. De finner nya musikaliska stigar – vi blir förundrade under resan.

 Arne Forsén pi, Alagi MBye kora, Jonas Knutsson sax

1.10 Rickard N Jokela och Charlottas Burnin Trio

Först ut en intressant musiker med lokalanknytning. Richard N Jokela. Han spelar med stor fingerfärdighet längs bashalsen och imponerar. Efter paus en relativt oprövad gitarrtrio med ett uttryck som glider mellan olika musikgenrer. Med säregen skruv och kontrast. Utlevande och expressiv. Ett spann mellan exklusiv neopunk, glimmer från Talking Heads, Led Zeppelin och Hendrix. Ett spännande kvällspass.

Rickard N Jokela bas

Charlotta Andersson gi, Jonas Nilsson bas, Natanael Salomonsson tr – Konserten ingår i PULSSLAG – ett samarbete med Svensk Jazz

8.10 Torbjörn Zetterberg & Den stora frågan

Efter en tids vila från musiken återkom Zetterberg med ett “litet superband”, minns succén på jazzfestivalen 2013!  Med musik vars kostym bär på ett spännande och expansivt jazzrum. Utstrålar en ovillkorlig lust att spränga gränsen mellan det finstilta och det atonala, mellan massivt arv och konstnärlig frihet.

Torbjörn Zetterberg bas, Jonas Kullhammar sax, Susana Santos Silva trp, Mats Äleklint trb, Alberto Pinton sax, Jon Fält tr

15.10 Klabbes Bank

Klas-Henrik Hörngren och gruppen Klabbes Bank har hittat en symbios mellan synthsfärens inre bildexplosioner och starka melodier. Gruppens dynamik skiftas mellan surrande toner som möts, en balansakt som studsar mellan det minimalistiska och stridslystna. Gruppens utspel finner ny energi i det spänningsfältet.

Pontus Hedström sax, Thomas Backman sax/klar, Magnus Wiklund trb, Klas-Henrik Hörngren keyb, Jacob Öhrvall bas, Martin Öhman tr/elektonik

22.10 NBB möter Prefab Sprout – Umeå Jazzfestival

NBB (Norbotten Big Band) är definitivt en perenn i klubbens artrikedom över åren. Med Tim Hagen och Håkan Broström som frontledare har bandet blivit ett av Europas bästa storband. Utvecklande, modern i sitt sätt att hantera friare arrangemang och nydanande koreografi. Bandet hittar musik och projekt vars konstnärligt vägval imponerar. Denna gång tolkar Joakim Milders arrangemang den engelska 80-talsgruppen Prefab Sprout.

Joakim Milder musikalisk ledare/arrangemang och Norrbotten Big Band 

Biljettpriset för denna konsert är för icke medlem 170 kr, medlem 140 kr och student 120 kr. Förköpsbiljetter säljs på Biljettcentrum och Ticnet. OBS! Konserten börjar 20.30!

Är du medlem i Umeå JazzStudio har du bra rabatter till Jazzfestivalens övriga program, du betalar till exempel 595 kr för ett tvådagars pass istället för ordinarie 795! Kolla andra priser på Umeå Jazzfestivals hemsida! 

29.10 Åsa Mjörndal Band och Desorienten

När David’s Angels tvingats lämna återbud så får vi istället möjlighet att ge utrymme för annat. Först bjuder vi in Åsa Mjörndal och hennes band. En stark grupp med spännvidd mellan både lugnt välbehag till groovigt sväng. Därefter bjuder vi in en ny utforskande trio som just kommit ut med en rykande färsk platta – Desorienten. Det är 8 organiskt skapade musikstycken som framförs med en stark närvaro och energi i det lågmälda. Mycket spännande musik med tre tongivande musiker. 

Åsa Mjörndal Band – Åsa Mjörndal sång, Rikard From orgel, Göran Turborn gi, Per Mikaelsson tr

Desorienten – Thomas Gustafsson sax, Annika Törnqvist bas, Michala Østergaard- Nielsen tr

5.11 Widding Sandström Band och Starfish Band

En kväll som lovar groove och gung. Två av Umeås jazzinfluerade band bjuder på både egen komponerad musik och svängiga covers. Influenserna är jazzrock, latin och fusion. Widding Sandström Band inleder kvällen och efter paus tar Starfish Band över scenen.

Widding Sandström Band – Sune Wiklund elbas, Peter Lindqvist sax, Andreas Öberg tr, Rickard Sandström gi, Henrik Blommé sax , Göran Widding elpiano

 Starfish Band – Ange Turell gi, Eric Carlsson pi, Henry Svahn bas, Simon Carlén tr

12.11 Peter Nylander Quartet

Med lågmäld energi uttrycker sig Peter Nylander både med sin röst och i sitt gitarrspel. Manliga sångare är dessutom allt mer sällsynt på den svenska jazzscenen. Peters frasering är varierad med rytmisk pregnans och obesvärad lätthet i såväl nakna melodislingor som mättade klanger. Jonas Östholms pianospel är en röst med lyhörd ömsesidighet. Christian Sperings kontrabas och Peter Danemos trummor blir mer än enbart rytminstrument – de deltar också i det spirituella samtalet.

Peter Nylander vok/gi, Adam Forkelid pi, Christian Spering bas, Peter Danemo tr

19.11 Teresa Indebetou Band

Piano, bas och trummor. Tre kvinnor som bygger sin jazz på melodin och en elegant tajming där sången har en bärande stomme i treenigheten. Lekfullt och med en attityd som talar om värme och flöde, om glädjen och friheten i samspelet mellan musiker.

Teresa Indebetou pi/vok, Jenny Kristoffersson bas, Martina Almgren tr

 Konserten ingår i PULSSLAG – ett samarbete med Svensk Jazz

26.11 Lisa Björänge Quintet

Vokal jazz kan sägas bära mycket av höstsäsongens profil. Denna kväll är det Lisa Björänge Quintet som stiger fram och levererar sin jazzformel: enkelhet, kraft och en träffsäker förmåga att pausera, ge andning och karaktär till musiken. Den senaste plattan BANG! – som innehåller såväl egna kompositioner som låtskatter från ABBAS och Beatles repertoar – bjuder på lekfull musik av bästa märke.

Lisa Björänge vok,
 Klas Toresson sax,
Fabian Kallerdahl pi, Pär-Ola Landin bas,
 Jon Fält tr

3.12 Midgårdskolan och Peter Holmqvist & Frida Selander

Midgårdskolans improvisations elever levererar och imponerar. Ett uppskattat inslag i slutet av varje termin. Efter paus spelar gitarrvirtuosen Peter Holmqvist som kvällen till ära har med sig Frida Selander och medmusiker. Gissa att det blir en kväll att gilla.

Midgårdskolans improvisationselever

Peter Holmqvist gi, Frida Selander vok/gi, Jan Östlund bas, Emil Lundberg tr 

10.12 Nils Landgren: Christmas With Friends

Säsongsfinal på Idunteatern: Nils Landgrens Christmas With Friends.

Enligt Landgren själv är denna julkonsertturné något han verkligen längtat efter. Tillsammans med vänner och kollegor drar han ut med en musik och ensemble som både är annorlunda och exklusiv. Vi får ta del av ett annorlunda låtval vid sidan av den julkonsertstrafik som drar igenom Sverige under senhösten. Jazzigt, souligt, klassiskt, festligt, folkligt och fullsatt!

Nils Landgren vok/trb, Jeanette Köhn vok, Sharon Dyall vok, Ida Sand vok/pi, Jessica Pilnäs vok, Jonas Knutsson sax, Johan Norberg vok/gi, Eva Kruse bas

Kvällens konsert i Idun är ett samarbete mellan Umeå JazzStudio, Umeå Folkets Hus och Umeå Teaterförening.

OBS! Konserten kostar 380 kr för icke medlemmar och 280 kr om du är medlem. Säsongskortet gäller inte för denna konsert. Biljetter säljs via Ticnet och Biljettcentrum.