Umeå JazzstudioUmeå Jazzstudio

Program hösten 2016

15.9    Alberto Pinton – Noi Siamo

Jazzmusiker är ofta multiinstrumentalister. Alberto Pinton är det på riktigt och barytonsaxen är hans favorit. Hans förmåga att behärska och kontrollera flera instrument ger inte bara en enorm frihet. Den avspeglar sig i hans musik och scennärvaro. Öppna kompositioner, där energi och samspel är ledordet. I Barnö har han hittat en perfekt frontpartner. Inspiration och understöd levereras i massor av Zetterberg och Agnas.

Recension från Fasching

Alberto Pinton sax/klarinett/ komposition, Niklas Barnö trumpet, Torbjörn Zetterberg bas, Konrad Agnas trummor

22.9    Karin Krog Group

Karin Krog på Studion! Vi har konserten med Bengt Hallberg på jazzfestivalen i färskt minne så det är bara att tacka och ta emot. Det här blir annorlunda för hon bestämmer allt själv. Karin är jämnårig med Monica Z men till skillnad från henne en ständig sökare. Hon är en lika viktig del av den nya norska jazzen som Jan Garbarek. Hon tilldelades Norges största kulturpris 2007. Det senaste året har hon släppt fyra nya skivor inklusive ”Don´t just sing” en antologi för åren 1963 – 1999.

Karin Krog sång, Staffan William-Olsson gitarr, Terje Gewelt bas, Tom Olstad trummor

29.9    Freedoms Trio

Fem plattor har den norske Stockholmsbaserade gitarristen hunnit med då nya albumet Freedoms Trio kom i juni i år. Efter många år i Pernambuco och flera spännande projekt i den Brasilianska myllan premiärspelar han nu i Umeå. Tillsammans med den brasilianske basisten Rubem Farias Santana och den mozambikanske trummisen och sångaren Deodato Siquir presenterar Aadnekvarn en uppfriskande och enastående musik med tydliga influenser från tre kontinenter. Rytmiskt skarp, virtuos och melodiskt välbyggd – dessutom sångbar.

Steinar Aadnekvarn gitarr, Ruben Farias Santana bas, Deodato Siquir trummor

6.10    Tonbruket

EST är historia men erfarenheterna lever vidare. Både basisten Dan Berglund och Magnus Öström har efter chocken av absolut vacuum fortsatt åt varsitt håll. Dan Berglunds Tonbruket valde en väg som på samma gång är både nära EST och långt ifrån. Ännu mer nedtonat till förmån för musik som grupparbete. Tre grammisar av tre möjliga hittills. Nya ”Forevergreens” kan bli den fjärde.

Dan Berglund bas, Johan Lindström gitarr, Martin Hederos klaviatur, Andreas Werliin trummor

Samarrangemang med Humlan. Förhöjd entré.

13.10 Linus Lindblom Quartet

Linus Lindblom är en saxofonist som spelar med stor integritet och egensinne. Hans musik rör sig ledigt i såväl då- och nutid som den framtid han är en del av. När han nu gästar Umeå är det med sin tredje och nyligen utgivna skiva i bagaget.

Linus Lindblom tenorsax, Carl Bagge piano, Pär-Ola Landin bas, Konrad Agnas trummor

20.10 Hanna Paulsberg Concept

Dags för återbesök av makalösa norska saxofonisten Hanna Paulsberg och hennes Concept. På de fem år som gått sedan de vann Trondheimfestivalens talangtävling har inte minst Hanna själv utvecklats till en internationell storhet. Hon har gjort det genom att gå på tvärs mot det som sedan länge varit norsk standard. Ung nordisk jazzmusik när den är som bäst!

Hanna Paulsberg sax, Oscar Grönberg piano, Hans Hulbækmo trummor, Trygve Fiske bas

27.10 Jazzfestival: Young Nordic Jazz Comets

En festival i festivalen!

I år står Umeå Jazzfestival värd för årliga Young Nordic Jazz Comets. YNJC är en showcase och promotion av unga nordiska band i en internationell miljö. Efter de nationella uttagningarna kan vi presentera fem mycket spännande unga grupper, som på olika sätt bidrar till att utveckla och komplettera vår tids jazzmusik. Se vår hemsida för mer information – en riktig FESTkväll blir det!

Okko Saastamoisen Kvartetti

Österbottniske Okko Saastamoisen leder sin uppväxts traditionsmusik in i en drömsk urban indie pop-kontext där också cooljazzen får dra sitt strå till stacken. Medspelarna tillhör de mest lysande unga finska talangerna.

Okko Saastamoinen trummor, Mikael Saastamoinen bas, Jarno Tikka saxofon, Toomas Keski-Säntti piano

Anna & Sölvi 

Trots att de känt varandra sedan barnsben kom Anna och Sölvi inte att spela tillsammans förrän för fem år sedan. Nu har de erövrat isländska Grammis-utmärkelsen för årets nykomling både 2015 och 2016. Och framför allt; fått möjlighet att framföra egen musik som duo, ett format som passar deras musik fylld av improvisation, lekfullhet och intuitiv kommunikation.

Anna Gréta Sigurðardóttir sång, Sölvi Kolbeinsson piano

Megalodon Collective

Med inspiration från filmmusik, från yttre rymden, frijazz, improv, noise, klassiskt och medeltidsmusik har sju musiker med basen i Trondheim slagit norskt musikliv med häpnad och fått flertalet nomineringar. Dags att erövra Norden?

Andreas Winther och Henrik Lødøen trummor, Martin Myhre Olsen, Karl Hjalmar Nyberg och Petter Kraft saxofoner, Aaron Mandelmann bas, Karl Bjorå gitarr

Dyberg/Balvig/Nesheim feat. Kovacs

De förvaltar arvet av legendariska Sun Ra och adderar själfulla melodier med trixiga rytmer. Stor poetisk talang inryms i gruppen som består av fyra olika nationaliteter musikaliska erfarenheter.

Christian Balvig piano, Mia Dyberg röst, Kamilla Kovacs röst, Knut Nesheim trummor

Daniel & Dundret

Fyra improvisatörer som delar sin passion för kaotiska minimalistiska rytmer och förvirrande enkla melodier, allt under ledning av Daniel Gahrton. Originalmusik som oundvikligen inspirerats av den fantastiska, nordiska jazz- och improvisations-scenen. Och nog kan man även höra Ornette Colemans (RIP) ande sväva över dessa unga musiker.

Daniel Gahrton saxofon, Milton Öhrström piano, Jonas Nilsson bas, Cornelia Nilsson  trummor

Bakom arrangemanget står de nordiska paraplyorganisationerna inom jazzen: Svensk Jazz, Norsk Jazzforum, Jazz Danmark and FIH Music School/Music Export Iceland.

3.11  Nils Berg Cinemascope – Tre musiker – en projektor

Nils Bergs fantasi och kreativitet verkar inte ha några gränser. I Cinemascope spelar Nils trio med gäster från hela världen. De bjuds in att delta via filmduken, som den afghanska herdepojken, kvinnokören i Malmö och flickan i Buthan – allt utan omsvep och med allra största närvaro. Helt enkelt ett ”genialt koncept som vidgar synen på vad livemusik är” skriver GP eller enligt DN en riktig ”musikalisk fantasi”. Det räcker inte att lyssna – kom och se – var med där det händer.

Nils Berg klarinett, Daniel Ögren gitarr, Josef Kallerdahl bas, Christoffer Cantillo trummor

10.11 Lisa Ullén Quartet – Borderlands

Lisa Ullén har utvecklats till att bli en av landets intressantaste pianister. Hennes intresse för experimentellmusik förklarar steget över till ”jazzen” och ett friare samspel. Lisa Ulléns musik och kompositioner är ett utsökt exempel på friformkomponerandet som metod. Den förutsätter ett lyhört kollektivt samspel – som i en stråkkvartett – men också med utrymme för det individuella.

Lisa Ullén piano, Mats Äleklint trombone/elektronik, Nils Ölmedal bas, Andreas Axelsson trummor

17.11 Dogwill och Leif Larsson Kvartett med Ulf Adåker

Jazzmusik finns i mångas människors hjärtan och vissa av dem älskar att också få utöva och spela musiken. I Umeå finns musikanter som söker gemenskap kring de uttryck och den musik som de gillar bäst. Dogwill är en pianotrio som söker närhet och skäl i det melodiskt subtila medan Leif Larssons kvartett strävar mot en mer fyllig ljudbild – denna gång med trumpetaren Ulf Adåker som gäst.

Dogwill – Jonas Andersson piano, Jan Östlund bas, Emil Lundberg trummor

Leif Larsson Kvartett – Leif Larsson sax, Eric Karlsson piano, Sune Wiklund bas, Claes-Erik Schwartz trummor och Ulf Adåker trumpet

24.11 Stockholm Voices

Sedan konsertdebuten 2014 har Stockholm Voices tagit publiken med storm – succé är bara förnamnet! Gruppen består av fyra jazzvokalister med lika personliga som ekvilibristiska röster. Tillsammans med fyra medmusiker skapar de ett unikt sound och förvaltar en stark – inte minst svensk – tradition av stämsång inom jazzgenren. Virtuost, värmande, svängigt och lekfullt. Nu debut på Umeå JazzStudio!

Gunilla Törnfeldt sång, arr, konstnärlig ledare, Maria Winther sång, Alexander Lövmark sång, Jakob Sollevi sång

Klas Lindquist sax, Mikael Skoglund piano/arr, Niklas Fernqvist bas, Daniel Fredriksson trummor

1.12    Birgitta Flick – Dalarna

Inte sedan Jan Johansson öppnade den svenska folkmusikens pandorabox på 60-talet har den musikskatten varit hetare än nu. Tyska saxofonisten och kompositören Birgitta Flick fastnade för folkmusik från Dalarna och djupstuderade vallmusik och folkliga koraler. Det gav nyskapande musik för hennes tyska kvartett som för kvällen är utökad med sångerskan Lina Nyberg och några blåsare.

Birgitta Flick sax/kompositör, Maria Kvist piano, James Banner bas, Max Andrzejewski trummor, Lina Nyberg voc, Nico Lohmann sax/flöjt, Silke Eberhard bas klar.

Konserten sker med stöd från Goethe-institutet.gi_logo_horizontal_grey_srgb_klein-1

8.12    Trubbel Trio och Tomas Fischer Kvintett

Gitarristen Peter Holmqvist är orädd och full av iver att få spela i olika konstellationer. Ikväll tar han chansen att på kort varsel spela med Trubbel trio då Göran Turborn fått förhinder. Det tackar vi för! Efter paus kan de som önskar ta på sig dansskorna eller bara tillåta sig att ryckas med i härlig swing – Tomas Fischer Kvintett får det att gunga – vare sig du vill eller inte!

Göran Turborn Trio – Göran Turborn gitarr, Rickard Jokela bas, Emil Lundberg trummor

Tomas Fischer Kvintett – Tomas Fischer klarinett, Ange Turell gitarr, Eric Karlsson piano, Stefan Karlsson bas, Per Bäckman trummor

15.12 Midgårdskolan och Sten Öbergs Special – Tribute to Clark Terry och Bob Brookmeyer

Säsongsavslutningen bjuder på en mångfald av improvisatörer, allt från de som utforskar med ungdomlig nyfikenhet till de som kommunicerar med mogen eftertänksamhet. Midgårdskolans improvisationselever visar sina färdigheter samtidigt som jazznestorn Sten Öberg ger sig i kast med musik från jazzgiganter som Clark Terry och Bob Brookmeyer. Till hjälp har Sten hittat goda vänner i pianisten Ion och i Norrbotten Big Band – Peter, Petter och Dan.

Midgårdskolans improvisations elever

Sten Öberg Special – Petter Olofsson bas, Peter Dahlgren trombone, Dan Johansson trumpet, Ion Baciu piano, Sten Öberg trummor