Umeå JazzstudioUmeå Jazzstudio

Program våren 2016

21.1 Bobo Stenson Trio

Vi öppnar säsongen med en av klubbens absoluta favoriter – pianisten Bobo Stenson. Han har varit det ända sedan Scharinska Villan på 70-talet. Bobo Stenson Trio har alltid representerat triospelets ”State of The Art” som handlar om samspel och intuition och om tid. Musikalisk som fysikalisk och filosofisk. Ett projekt full av paradoxer. ”Mr Time’s” senaste trioupplaga med Anders Jormin och Jon Fält är ett äventyr i världsklass. En musikalisk cliffhanger.

Bobo Stenson pi, Anders Jormin bas, Jon Fält tr.

29.1 A George Duke Experience – OBS Fredag!

Konsertsalen på NorrlandsOperan blir Umeå JazzStudios scen denna kväll. Här bjuds det på en helafton med musik av pianisten, arrangören och kompositören George Duke, som under flera decennier kommit att influera den amerikanska jazz/pop/rock-musiken från sin Los Angeleshorrisont. Han slog igenom med Frank Zappa och turnerade världen över med sitt grymt funkiga George Duke Band. George Duke gick bort 2013 men hans musikaliska testamente är i högsta grad levande. Här ser vi musiker som Mats Öberg, Morgan Ågren, Max Schultz, Norrbotten Big Band och symfoniker från NorrlandsOperan hylla giganten och legenden George Duke. Ett samarrangemang mellan NorrlandsOperan och Umeå JazzStudio.

Tom Trapp arrangör, dirigent, Napoleon Murphy Brock sång, Josie James sång, Byron Miller elbas, sång, Zad Brock sång, Mats Öberg klaviatur, munspel, sång, Morgan Ågren trummor, Max Schultz gitarr, musiker ur NorrlandsOperans Symfoniorkester samt Norrbotten Big Band

Konserten startar 19.00 i Konsertsalen, NorrlandsOperan.

Pris: ord 290 kr, medlem Föreningen Jazz 200 kr. Säsongskort gäller ej.

Förköp – NorrlandsOperan

4.2 Birgit Lindberg/Anders Färdal Quartet feat. Klas Toresson

Den jazzälskare som inte hört och upplevt denna legendar på scenen, vid pianot, med sin starka karismatiska framtoning bör ta tillfället i akt och möta en elegant och stilren jazzprofil med grupp.

Birgit Lindberg pi, Anders Färdal gi, Klas Toresson sax, Martin Sjöstedt bas, Daniel Fredriksson tr

11.2 Per Texas Johansson

En tenorist och basklarinettist som är efterlängtad och tillbaka på jazzscenen efter några års frivilligt vald verksamhet som sjuksköterska. Pånyttfödd och hungrig på jazz, fri från insmickrande och förutsägbart konventionella jazzövningar.

P2 Live spelar in konserten!

Per Texas Johansson sax, John Lindström steel gi, Mattias Ståhl vib, Konrad Agnas tr

18.2 Gerald Cleaver/Fredrik Nordström Quartet

Gerald Cleaver är en slagverkare från Detroit som funnit sig tillrätta tillsammans med vår egensinnige och sparsmakade saxofonkonstnär Fredrik Nordström. En blåsare som väger varje ton och figur på en vågskål. Aldrig utan nya oförväntade lösningar inom den moderna jazzens råmärken.

Konserten genomförs med stöd av Konstnärsnämnden

P2 Live spelar in konserten!

Gerald Cleaver tr, Fredrik Nordström sax, Jonas Östholm pi, Torbjörn Zetterberg bas

25.2 Rickard Jokela och Steen, Ghosh & Rydvall

På jazzfestivalen 2014 kunde vi lyssna på trion Steen, Ghosh och Rydvall för första gången. Nu återkommer de med musik på nyckelharpa, flamencogitarr och tablas. De två umeåsönerna Erik Steen och Erik Rydvall, som visat stort mästerskap inom respektive specialområde, fortsätter sin resa över dialekt- och genregränser. I sällskap med indiskan Suranjana Ghosh percussiva slagfärdighet infångas och processas de olika musikarven och ny musik frigörs.

Den mot alla former av improviserad musik öppne basisten Rickard N Jokela öppnar kvällen på egen hand.

Samarr med Umefolk

Rickard N Jokela akustisk bas

Erik Steen gi, Suranjana Ghosh tabl, Erik Rydvall nyck hrpa

3.3 Music from Scratch

Harald Svensson har varit en flitigt återkommande gäst på jazzklubben. Alltid med musik i kreativ framkant. Han var festivalens hedersgäst 2012. Nu återvänder han med en helt ny trio med basisten Nina de Heney. En högst personlig, kraftfullt virtuos musiker som fick en Jazzkatt som årets musiker 2012. Trummor spelar en sensationell nykomling – Anna Lund – som vi tidigare hört i Umeå i gruppen Attack.

OBS! Konserten är i Äpplet!

Harald Svensson pi, Nina de Heney bas, Anna Lund tr

Vi vill önska alla medlemmar välkommen till vårt årsmöte! Årsmötet i kl 18.00 i UFH. Alla medlemmar som kommer till årsmötet blir bjuden på inträde till kvällen konsert samt fika i baren!

10.3 Anat Cohen Quartet

Är det viktigt att påpeka att Anat Cohen är kvinna? Knappast. Det väsentliga är att Anat är Anat. En virtuos klarinettist och saxofonist som likt varje stor berättare redovisar sina erfarenheter. Hennes ursprung är Israel, det hörs i hennes musik precis som att hon i flera år varit bosatt i New York. Hennes musik är Anat Cohen – en smältdegel. The Jazz Journalists Association har utsett henne till Årets Klarinettist två år i rad. Det är hon hittills ensam om. Konserten är ett samarbete med Scenkonstbolaget i Härnösand.

Anat Cohen klar, Jason Lindner pi, Tal Mashiach bas, Daniel Freedman tr.

17.3 Fredrik Kronkvist MONK VIBES feat. Jason Marsalis

Kronqvist är allt annat än bortkommen i den expressiva hardbop genren. När han nystar och moderniserar bebopboken med Thelonius Monks repertoar hisnar man av hans idérikedom. Tillsammans med vibrafonisten Marsalis och övriga i gruppen bör vi hänga på och hålla i hatten.

Konserten sänds direkt i P2!

Jason Marsalis vibra, Fredrik Kronkvist sax, Martin Sjöstedt bas, Daniel Fredriksson tr.

31.3 Andreas Hourdakis Trio

Andreas Hourdakis eftertänksamma och personliga spelsätt har tidigare kunnat avlyssnas i ibland annat Magnus Öströms och Jeanette Lindströms grupper. I hans nya trio dominerar egna kompositioner som präglas av ömsom lågmäldhet och transparens, ömsom fängslande melodik och svävande rytmik. In the Barn (I ladan) är namnet på Andreas hyllade debutalbum, som kom förra året. Namnet avser inspelningsplatsen, ett ladugårdsloft utanför Vallentuna. Vetekatten om inte trions musicerande också bär spår av organiskt agrart växelbruk.

Andreas Hourdakis gi, Martin Höper bas, Chris Montgomery tr

7.4 Amanda Sedgwick Quintet

Amanda Sedgwick hör till de starka som hittat sin egen väg bortom förväntningarna. Hon fick sitt genombrott med den rätt introverta skivan ”Volt” som årets Jazz i Sverige Artist 1996. Den byggde på hennes examensarbete på Musikhögskolan. Fortsättningen har följt ett annat spår och blivit en kärleksaffär med ren oförfalskad be-bop-nouveaux. Det finns ingen gammal musik. Det handlar mer om hur den spelas och av vem. Amandas kvintett med trumpetaren Dwayne Clemons är rena blodtransfusionen. Musik som Raw Food.

Amanda Sedgwick sax/vo, Dwayne Clemons trp, Leo Lindberg pi, Martin Sjöstedt bas, Moussa Fadera tr

Kvällen inleds med ett förband – Polaris Quintet – vinnare i Svensk Jazz final för unga jazzgrupper 2015. De börjar spela 19.15.

Mona Krogstad sax, Ola Lauvås trp/flghorn, Jonas Enroth gi, Lova Dahl Barre elbas, Åsmund Smidt slgvk

14.4 David’s Angels med Ingrid Jensen

David´s Angels återkommer, nu med den kanadensiska trumpetaren Ingrid Jensen som gäst. Som vi vet är det kollektiva gruppnamnet täckmantel för 4 individualister samlade kring en gemensam vision. En musik som berättar historier med ljus och dagrar. Den är änglalik och brutal i ett sökande efter befrielse bortom genregränser. Till skillnad från Charlie’s Angels är basisten David Carlsson betydligt mer närvarande och jämställd i sitt förhållande till sina tre självständiga Änglar. En trumpetsolist i sammanhanget känns mer än kongenialt.

Ingrid Jensen trumpet, Sofie Norling sång, Maggi Olin Fender Rhodes/pi, David Carlsson elbas, Michala Østergaard-Nielsen tr/slgv.

21.4 Emsings Consortes och Staffan Öberg Nonet

Denna torsdagskväll är det två umeåband som äntrar scenen. Band som har valt lite olika plattformar i jazzidiomet. Emsings mera fusionerande atmosfär där rytmen och pulsen är grundbulten profiler. Medan Öbergs tunga 60-talas emanerade jazz skulpterar en musik med friare språkbruk. Båda två i rätt sällskap.

Emsings Consortes – Mikael Emsing slgv, Sune Wiklund bas, Anna Axelsson vok, Göran Turborn gi, Pelle Hjelmer slgv.

Staffan Öberg Nonet – Staffan Öberg bar sax, Petri Kivimäki ten sax, Lars-Göran Ulander alt sax, Mikael Elofsson trb, Tomas Olsson pi, Eva Henriksson och Eilert Thulin trp, Sune Wiklund bas, Sten Öberg tr

28.4 Josefine Lindstrand sextett

Josefine Lindstrands är en jazzens “Flickan Ruda”. Hon gör som hon vill. Hon fick sitt svenska genombrott 2010 som årets Jazz i Sverige Artist 2010 och skivan “There Will Be Stars”. Då var hon redan internationellt firad sångerska med brittiska universalgeniet Django Bates. 2011 var hon gäst med sin musik hos NBB. Resultatet blev strålande. Att hon så sällan hörs på jazzscenerna och mest hörs som pianist och körare hos olika popstjärnor som Petra Marklund speglar bara realiteter. Desto större anledning då att gå man ur huse när hon nu återigen satsar på på sin egen musik. Check it out! Vad som helts kan hända.

P2 Live spelar in konserten!

Josefine Lindstrand sång, Thomas Backman sax/klar, Sven Andersson sax, Staffan Findin trb/tuba, Adam Forkelid pi, Clas Lassbo bas, Konrad Agnas tr

5.5 Andreas Pettersson – on guitar

Att Andreas Pettersson skulle komma att bli en av de starka försvararna av en jazzens tradition var inte helt givet. Han började med Jimi Hendrix för att via John McLaughlin landa i Jimmy Rainey och sig själv. Det är en rätt häftig resa. Från tungomålstalande tidsanda till lekfullt nyskapande i huvudfåran. Hans nio år i Lars Lystedts Jazzakademi förklarar en del. Sedan dess har han fortsatt vidare i traditionen både nationellt och internationellt. 2015 fick han Lars Gullin Stipendiet. Gullin finns med i repertoaren på Studion tillsammans med Gershwin, Mancini och egna original.

Andreas Pettersson gi, Daniel Tilling pi/keyb, Josef Karnebäck bas, Sebastian Ågren tr.

Förband (kl 19.15 – 19.45) Umeå Musikskolas Fusion Band 

Ett ungt och starkt band. Blandad musik, soul, funk och jazz influerade av musiker som Chick Corea och Herbie Hancock m. fl.

Johan Lindqvist el gi, William Simu elbas, Olov Larsson el pi, Amos Jakobsson tr.

12.5 Midgård och Lars Enmarks Stora Styrka med Ann-Christine Hedmark

Det skall sägas direkt att besök av Midgårdskolans improvisationsklasser blivit en populär tradition hos UmeåJazzStudio genom åren. Så och i vår. Välkommen! Sedan får Enmarks Stora Styrka framhäva storbandets kraft och energifylld motorer. Denna gång toppar Lars med Skellefteå sångerskan Ann-Christine Hedmark och hennes sinne för Monica Zetterlund.

Midgårdskolans improvisationselever – avgångsklassen.

Lars Enmarks Stora Styrka –Anders Johnsson trp, Henrik Sjöberg trp, Eva Henriksson trp, Benke Ekevärn trp, Mikael Elofsson trb, Palle Lagrell trb, Helena Karlsson trb/sång, Anna Sjödin trb, Staffan Ivarsson sax, Bengt Johansson sax, Jan Ahlqvist sax, Thorbjörn Jacobsson sax, Åke Sundberg sax, Mats Kyrö bas, Mats Ryberg banjo, Bengt Ström pi, Per Mannberg gi, Lars Enmark tr/sång, Kia Irgens sång, Marie Strand sång.

Ann-Christine Hedmark sång.

Mera jazz:

21.5 Velodrome Black Box NO kl 20.00

Konsert med blodfull världsjazz med full kraft och folklig, delikat finkänslighet – på Norrlandsoperan!

På Jazzfestivalen i Umeå 2011 gjorde Velodrone stor succé. Under 2015 släpps ny skiva och våren 2016 blir det turné i länet. Här blandas turkiska sånger, nordisk folkmusik, marockanska rytmer, improvisation och bulgariska danser.

Denna 6 musiker starka ensemble, där bl a kände violinisten/sångaren Salem Al Fakir ingår från tid till annan, har gjort succé på jazzfestivalen i Umeå (2011) och släpper en ny skiva under 2015. Musikerna blandar turkiska sånger, nordisk folkmusik, marockanska rytmer, impro och bulgariska danser. Velodrone levererar blodfull VärldsJazz med full kraft men också folklig delikat finkänslighet. Stor bredd beträffande instrumentering, låtval och arrangemang. Motorn i gruppen är oudspelaren Mats Karlsson – grundare av legendariska H3FK.
Mats Karlsson oud, mandolin, Thomas Backman saxofon/klarinett, Petter Bergander keyboards, piano, Filip Augustsson kontrabas, Fredrik Rundqvist trummor och Ola Botzén slagverk

Medlemmar i Umeå JazzStudio betalar lägre entre – se Norrlansoperans hemsida för mer information.