Vårterminen
19.1 Goran Kajfeš Tropiques
Tropiques spelar en egen typ av musik som skulle kunna beskrivas som hypno-jazz och här får vi höra helt ny musik från gruppens kommande album, denna gång förstärkta av en stråksektion. Tropiques musik skapas utifrån en semi-improviserad ingång som ofta tar utgångspunkt i enkla fragment (basgångar, melodier) som repeteras, förskjuts och omorkestreras i stunden.
Med sina långa formkurvor försätter den både musiker och lyssnarna i tillstånd, en resa bland färger som gradvis läcker in i varandra och skiftar. Den konstnärliga kärnan rymmer en mot-kommentar till den uppskruvade snabbmatskultur som är vår samtid; bandets musik är en musikalisk uppmaning till reflektion och nedsaktande, genom lyssnandet.
Det är musik som låter lyssnaren vara i och bli till tillsammans med ljuden.
Debutskivan ”Enso” fick oerhört positiva recensioner i Sverige och internationellt, recensioner som vittnade om ett starkt behov av denna musik, kanske för att den säger något om vår samtid och om vikten av att vara här, nu.
Medverkande:
Goran Kajfeš Trumpet, Moog, Synthesizer Alexander Zethson Orgel, Piano, Synthesizer Johan Berthling Kontrabas Johan Holmegard Trummor, Percussion Håkon Aase Fiol Leo Svensson Cello
26.1 Lars Jansson trio
Det är med stor vördnad som vi presenterar Lars Jansson som gäst i Umeå Jazzstudio. När en person som Lars ska beskrivas finns egentligen inte utrymme nog för att ta med allt på hans meritlista. Lars har fått ett flertal utmärkelser, nu senast tog han emot Kungliga Akademiens Jazzpris 2022 av hans majestät konungen personligen. Han är också Danmarks första jazzprofessor, sedan 1998. Lars har spelat med en mängd musiker: Jan Garbarek, Arild Andersen, Radka Toneff, Steve Swallow, Bob Berg, Rune Gustafsson, Ulf Wakenius, Georg Riedel och Rigmor Gustafsson för att nämna några.
Lars Jansson trio är en av våra mest berömda jazzgrupper i Skandinavien, och i Japan. Trion turnerar över stora delar av världen och har spelat in flera plattor. Musiken som spelas utstrålar frihet och förening på ett existentiellt och socialt plan – en magisk kväll med andra ord.
Medverkande:
Lars Jansson Piano Thomas Fonnesbaeck Kontrabas Zoltan Csörsz Trummor
2.2 Britta Virves Trio
Under pandemin spelade Britta Virves trio in en hyllad konsert som sändes live i P2 Jazzradion. Detta blev startskottet till en skivinspelning i legendariska Nilento Studios i slutet av förra året. Nu har trion släppt sitt debutalbum Juniper på Kurt Rosenwinkel’s skivbolag Heartcore Records.
Britta har snabbt etablerat sig på den svenska jazzscenen som en mångsidig och driven pianist i såväl storband som mindre konstellationer. 2020 så erhöll hon Faschings Vänners stipendium och i motiveringen lyfte man fram hennes begåvning som kompositör men även hennes delikat sparsmakade solospel. 2021 var hon en av Jazzradions sommargäster och här i Umeå har vi kunnat lyssna på henne tillsammans med Norrbotten Big Band.
Hennes medspelare är flitigt aktiva på den svenska jazzscenen och har spelat ihop under lång tid även innan trion sammanfördes 2020. Drömska, grooviga kompositioner tillsammans med ett dynamiskt samspel kännetecknar denna unga pianotrio.
Medverkande:
Britta Virves Piano Jon Henriksson Bas Jonas Bäckman Trummor
9.2 Dogwill & Staffan Öberg Nonet
Detta är festligheternas kväll. Dogwill har spelat tillsammans i mer än tio år och Nonetten släpper ny platta! Stort! Dogwill inleder kvällen och de spelar musik som de känner för, oftast egen men också musik skriven av andra. Gruppen influeras av amerikansk och nordisk jazz men det mest centrala är att alltid söka efter rätt känsla, sound och “sväng” i deras förförande. Bandmedlemmarnas olika karaktärer bidrar till att de hittat ett högst personligt uttryck.
Staffan Öberg Nonet är en stor orkester inte enbart för att de är nio till antalet. Det är också en stor orkester för att de tillåter musiken som spelas att ta plats i egna arrangemang, säregna sound och gediget utförande. I orkestern finns dessutom en stor dos erfarenhet bland musikerna då deras samlade erfarenhet som jazzmusiker är uppemot 200 år. Orkestern är också flitig på att spela in sin musik. Denna kväll är det release för den nya plattan Monk’s Mood. Det blir därmed superfärsk musik blandat med musik av Mingus och Coltrane! Festligt värre!
Medverkande:
Dogwill: Jonas Andersson piano, Andreas Fridlund gitarr, Jan Östlund kontrabas, Oscar Fridolfsson trummor.
Staffan Öberg Nonet: Eva Henriksson trumpet och flygelhorn, Alf Burstedt trumpet och flygelhorn, Mikael Elofsson trombon, Lars-Göran Ulander altsax, Jens Marklund tenorsax, Staffan Öberg barytonsax, Thomas Olsson piano, Arne Eriksson bas och Sten Öberg trummor.
16.2 Kristin Amparo Combo de la Musica
Kristin Amparo är en av Sveriges mest älskade sångerskor som vunnit ett stort erkännande för sitt ostoppbara och till synes obegränsade artisteri. Hon har beskrivits som Ella Fitzgerald och Amy Winehouse i en och samma person och rör sig fritt mellan olika genrer.
Nu kommer hon till oss tillsammans med hennes crew Combo de la Musica som rör sig lika självklart som lekfullt mellan boogaloo, Motownsoul, bossa, mambo och jazz.
Det kommer bli känsla och sväng som bara den!
Medverkande:
Kristin Amparo Sång John Runefeldt Keyboard, Sång Jens Elford Gitarr, Sång Carl Greder Bas, Sång Jonathan Westling Trummor, Sång
23.2 Daniel Herskedal
I samarbete med Umefolk
Han är en av Norges mest lysande unga stjärnor och har prisats internationellt för såväl sina kompositioner som den egna musiken, men för den svenska publiken får han sägas vara ett relativt okänt namn, än så länge. Daniels musik har beskrivits som cinematisk, naturnära och innerlig, där tystnad och andetag mellan tonerna har en lika central plats som de toner som spelas. Musik som helt enkelt behöver upplevas, varför vi är särskilt glada över att få erbjuda Umeåpubliken en slags Sverigepremiär.
Medverkande:
Daniel Herskedal Tuba, Trumpet Eyolf Dale Piano Helge Andreas Norbakken Trummor & Percussion
Thomas Jäderlund Amazing Trio – TJAT
Trots trions namn: “Tjat” så borgar denna trios sammansättning för att det blir allt annat än en kväll av upprepningar. Sir Thomas Jäderlund (adlad av trumnestorn Bengt Berger) har vi mött i flera legendariska grupper som Änglaspel, Dr Dingo och Beches Brew Big. I denna uttrycksfulla trio tolkar han och hans medmusikanter moderna klassiker av jazzgiganter som Mingus och Ornette Coleman, men gör det med en personlig touch, där känslor och medkänsla står i centrum. Lyhört och nyfiket.
Medverkande:
Sir Thomas Jäderlund Saxofon Peter Jansson Kontrabas Göran Kroon Trummor
9.3 Tassos Spiliotopoulos
Här en konsert vi skulle presentera i höst men av olika skäl så byter den plats med Håkan Broströms kvartett (14.9). Vi får alltså redan nu lyssna på den grekiska gitarristen Tassos Spilotopoulus. Tassos har beskrivits bidra med nya influenser på jazzscener i hemlandet Grekland, i England och nu sedan några år också i Sverige. Framförallt lyfts hans melodiska och nyfikna gitarrspel fram men också hans låtar som är en smältdegel av samtida jazz, grekisk folkmusik, flamenco, blues och fusion.
Under sina tolv år i London har han hunnit samarbeta med flera hyllade engelska musiker som till exempel Kenny Wheeler och Gary Husband. Tassos har gett ut fem album i eget namn, det senaste Ballad for a New World som kom i oktober 2022. I hans svenska kvartett ingår den nye festivalchefen Jonas Knutsson, dessutom Peter Danemo och Robert Erlandsson.
Medverkande:
Tassos Spiliotopoulos GitarrJonas Knutsson SaxofonRobert Erlandsson BasPeter Danemo Trummor
16.3 Thomas Burström Trio med Bertil Falck & Göran Turborn/Peter Holmqvist Kvartett
Kvällen bjuder på två spännande grupper. Först Thomas Burström trio med Bertil Falck som lägger ljudeffekter till trions musik. Ljudeffekterna tillför de akustiska instrumenten helt nya dimensioner i form av samplingar från människor, djur och natur. Trion har tillsammans med Bertil skapat något alldeles eget, och unikt.
Efter denna grupp blir det musik med en nystartad gitarrkvartett. Kvartetten bjuder på egna kompositioner som framförs på ett öppet, improvisatoriskt och lekfullt vis. Förutom de två hängivna gitarristerna trakteras kontrabasen av Hanz de Waard och en genuin Staffan Ålander spelar trummor.
Thomas Burström Trio: Thomas Burström piano, Daniel Forsberg bas, Oscar Fridolfsson trummor och Bertil Falck ljudeffekter.
Göran Turborn/ Peter Holmqvist Kvartett: Göran Turborn gitarr, Peter Holmqvist: gitarr, Hanz De Waard: kontrabas, Staffan Ålander: trummor
23.3 Jupiter
Releaseturné
Det är inte varje kväll vi får njuta av jazz där orgeln står i centrum, men denna kväll ges vi denna möjlighet då orgelfantomen Steinar Nickelsen i norsk-svenska orgelbandet Jupiter kommer på besök. Bandet startade som en trio i Trondheim i början av det nya millenniet och efter några gästspel från Jonas Kullhammar utökades trion till en kvartett med Kullhammar som fast medlem. Efter en av flera turnéer i Kina blev under 2017 också batteristen Johan Holmegard en del av den permanenta laguppställningen. Kvällens konsert är en del av releaseturnén för bandets senaste och femte skiva “The Wild East” som släpptes i oktober 2022 och som hyllats av såväl kritiker som lyssnare. Musiken har skrivits av bandet själva men innehåller också en komposition av den norska gitarristen Thorgeir Stubø, tillika bandledaren Håvard Stubøs far, som trots att han lämnade oss redan 1986 gjorde ett stort avtryck och får sägas vara något av en legendar i den norska jazzhistorien.
Vi kan förvänta oss en kväll innehållande såväl skönhet som ös.
Medverkande:
Håvard Stubø GitarrJonas Kullhammar SaxofonerSteinar Nickelsen OrgelJohan Holmegard Trummor
30.3 Magnus Öström
Det är väl främst via Esbjörn Svensson Trio som Magnus Öström blivit känd för den breda jazzpubliken, men sedan Esbjörns alltför tidiga bortgång i juni 2008 har han oförtrutet fortsatt sitt musikaliska utforskande; dels med trion Rymden tillsammans med Dan Berglund och Bugge Wesseltoft men också under eget namn. I båda dessa kontexter har han välförtjänt hyllats och är ett efterfrågat namn världen över.
I april är det dags för nytt skivsläpp för soloartisten Magnus Öström och vi kommer att vara de första som får höra musiken live från den nya plattan. Med sig till konserten har Magnus ett band bestående av musiker som kombinerar utforskande och nyfikenhet med erfarenhet och stabilitet. Perfekta förutsättningar för en magisk kväll.
Medverkande:
Magnus Öström Trummor Daniel Karlsson Piano Andreas Hourdakis Gitarr Thobias Gabrielsson Bas
13.4 Lisen Rylander Löve OCEANS
När saxofonisten och kompositören Lisen Rylander Löve släppte sitt soloalbum Oceans blev hon massivt hyllad i press och media. Att det dröjt så länge att ge ut ett soloalbum är förvånande men dock inte för alla som lyssnat på henne i grupper som Midaircondo, The Splendor och Here´s to Us. De senaste åren har hon gjort internationella turnéer med bland andra Union Carbide Productions och Richard Barbieri (han i bandet Japan). Begåvad, erfaren och etablerad som hon är känns det självklart att hon skrivit musiken, producerat och spelat in plattan OCEANS samt medverkar på en lång rad instrument. Musiken skiftar i skenet av fri popestetik, improvisation, jazz och ljudkonst. Hur coolt som helst!
Medverkande:
Lisen Rylander Löve tenorsaxofon röst, live-elektronik Donovan von Martens bas live-elektronik Martin Öhman trummor live-elektronik
20.4 Davids Angels
Äntligen kommer David’s Angels - sist de fanns i programmet fick vi ställa in med anledning av pandemin. Vi kan förvänta oss en kontrasternas afton vid detta kära återseende: mörka sound och rena melodier, änglalikt och brutalt. På senaste skivan från 2021, “Thanks to you”, har denna internationellt hyllade kvartett utforskat musiken som en slags terapi. Albumet handlar om tacksamhet och om att släppa oro till förmån för ett gemensamt “flow” som kan föra människor närmare varandra. Med andra ord, musik för själ, hjärta och hjärna!
Sofie Norling sång röst Maggi Olin piano keyboards David Carlsson bas Michala Østergaard Nielsen trummor, slagverk
27.4 Camille Thurman och Darell Green Quartet
I samband med en Sverigeturné har vi nu glädjen att presentera den hyllade kompositören, saxofonisten och sångerskan Camille Thurman. Hon vurmar för den klassiska jazzsångboken och har jämförts med Ella Fitzgerald och Betty Carter. Hennes saxofonspel för tankarna till förebilder som Dexter Gordon och Joe Henderson. Men det är i själva verket hennes personlighet och originalitet som gjort att hon nu skapat sig ett namn utanför hemstaden New York. Hennes digra CV avslöjar samarbeten med namn som Roy Haynes, Diana Krall, Chaka Khan och Alicia Keys och är pionjär i rollen som första kvinnliga saxofonist i Jazz at Lincoln Center Orchestra (2018-2020). Hon är också aktiv som mentor för unga kvinnor som vill göra en karriär inom musik och scenkonst. Tillsammans med mästertrumslagaren Darell Green och hans kvartett lär vi få uppleva en i sanning minnesvärd konsert, ja mer än så!
Medverkande:
Camille Thurman sång, tenorsax, Darrell Green trummor, Marvin Sewell gitarr, Tom DiCarlo bas
4.5 Midgårdsskolan, Bob Hansson och Backlura
Som traditionen bjuder ger vi också i år plats på scenen till Midgårdsskolans improvisationselever som får göra sitt examensprov inför en förväntansfull jazzpublik.
De nya generationernas jazzmusiker föds i sammanhang som tillåter utforskande och spelglädje och Midgårdseleverna har genom åren visat att de under sin utbildning blir stärkta i att hitta egna uttryck och att skapa musik i stunden!
Medverkande:
Bob Hansson Poesi Palle Sollinger Bas Cecilia Persson Piano Tobias Wiklund Kornett Daniel Fredriksson Trummor
Konrad Agnas - Rite of Passage
I mars 2023 släpper trumslagaren sitt debutalbum Konrad Agnas - Rite of Passage. Konrad Agnas har turnerat världen över och spelat med artister som Nadah El Shazly, Rebecka Törnqvist, Sara Parkman och Pat Metheny. Han har i över tio år släppt skivor som co-bandledare med band som Orakel, Agnas Bros och Hederosgruppen.
Den nykomponerade musiken uppvisar nya sidor av hans kreativa musikerskap, som dessutom lägger till nyanser som tidigare saknats i den svenska jazzens ljudlandskap. Fritt och chosefritt öppnar han ödmjukt upp för intryck och statements där collagekomponerade hiphop-fantasier och spirituell jazz à la Alice Coltrane kan utgöra en vägledning. Så spännande för oss andra!
Medverkande:
Konrad Agnas trummor Per Texas Johansson saxofoner, flöjt och klarinetter Johan Graden piano och orgel Torbjörn Zetterberg bas
Höstterminen
14.9 Håkan Broström Quartet
Håkans musikaliska hängivenhet i kombination med en öppensinnad inställning har över decennier format hans förmåga att fånga olika sinnesstämningar i sina kompositioner. Hans karakteristiska tonspråk, kännetecknat av livfull melodik svävande över harmonier, inspirerade av musiker som Keith Jarrett, Wayne Shorter och John Coltrane, har gjort honom till den tungviktare han idag är på den svenska jazzscenen.
Året 2021 kom hans åttonde platta ”My Cat Siri” som beskrivs som avskalad, lekfull och lättsam. Vi får höra Håkans färgstarka kompositioner där mycket utrymme lämnas för improvisation från saxofonisten själv samt bandmedlemmarna i kvartetten.
Medverkande:
Håkan Broström Alt- och sopransaxofon Britta Virves PianoJ on Henriksson Bas Jonas Bäckman Trummor
21.9 Ingen konsert denna kväll
Tyvärr är Studion bokat för annat evenemang och därmed är det ingen jazztorsdag denna kväll.
28.9 Sisters of Invention – Sisterhood
Det har sagts att konstens och kreativitetens största fiende är avsaknad av begränsningar. Kanske har vi systrarna Almgrens första inspelningsutrustning att, åtminstone till del, tacka för systrarna Almgrens kreativa och kompromisslösa musikskapande. Med ett begränsat antal kanaler och möjlighet till redigering fick systrarna lära sig hantverket från grunden och inte minst hitta kreativa sätt att skapa sin musik. En musik som nu präglas av kreativitet och nyfikenhet, och som i sin kompromisslöshet har lett till fem skivor i eget namn, otaliga priser och en mängd samarbeten. Till Umeå kommer de med en katalog av “innovativ och fantasifull popjazz” för att fira de första 20 åren av musikaliskt systerskap. Stor glädje!
Medverkande:
Karolina Almgren Saxofon & sång Malin Almgren Trummor Andreas Hourdakis Gitarr Fanny Gunnarsson Piano Cassius Lambert Bas
5.10 Nacka Forum
Ordet supergrupp är måhända något urvattnat, men i fallet Nacka Forum känns det trots allt relevant. Bandet, som nu återgått till sin ursprungliga form: kvartett, tillhör både individuellt och som grupp, de mest eftertraktade musikerna på denna sida av såväl sydpolen som millennieskiftet.
Vad kan vi då förvänta oss av kvällen? Ja, i ett band som spelar groovig frijazz och består av fyra starka röster, där enligt egen utsago ingen har bestämmanderätt och den som säger nej oftast blir övertalad, så blir svaret: kom till konserten så får du se, höra och inte minst känna vad som händer.
Medverkande:
Goran Kajfes Trumpet, EWI mm. Jonas Kullhammar Saxofon mm. Johan Bertling Kontrabas Kresten Osgood Trummor mm
12.10 Linnea Jonsson Group & Wahls trio
Linnea Jonsson Group är ett dynamiskt band med fem starka röster från den nordiska jazzscenen.
Gruppen som startades på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, har beskrivits som en av dagens mest intressanta unga jazzgrupper. Linnea är uppmärksammad för sitt varma och melodiska trumpetspel och tillsammans med bandmedlemmarna bildar de en spännande och samspelt helhet!
Medverkande:
Edvin Fridolfsson – trummor
Johan Tengholm – kontrabas
Bjarni Már Ingólfsson – gitarr
Anna Gréta Sigurdardóttir – piano
Linnea Jonsson – trumpet
Wahls Trio är en vibrafontrio som spelar musik skriven av trummisen och kompositören Arild Wahl.
I en unik sättning spelar de musik som är lekfull, svängig och luftig med stora utrymmen för improvisation och fria tolkningar. Även dessa musiker träffades på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och består av:
Medverkande:
Jesper Söderqvist – vibrafon
Vilhelm Bromander – kontrabas
Arild Wahl – trummor
19.10 Ingen konsert denna kväll
Tyvärr, tyvärr ville det sig inte bättre än att Studion även denna kväll tagits i anspråk för andra aktiviteter, varför det inte blir någon konsert denna kväll. Vi får istället ladda för kommande veckas jazzfestival
26.10 Norrbotten Big Band hyllar Joakim Milder
Det satt visserligen långt inne, men så småningom lät han sig övertalas – saxofonisten, arrangören och Norrbotten Big Bands konstnärlige ledare Joakim Milder som tar plats som solist i en hyllningskonsert som bjuder på ett tvärsnitt av den musik Joakim Milder skapat genom åren. För trots att saxofonisten i honom har levt lite på sparlåga de senaste åren har Joakim Milder ändå lyckats med mästerstycket att både kamma hem Nordens största jazzpris Gyllene skivan och nominerats till en svensk Grammis i kategorin Årets jazz 2022 – allt tillsammans med sin grupp Milder PS. Plattan Singled out by fate beskrevs som ”en av de vackraste skivorna som gjorts inom svensk jazz” av Dagens Nyheters recensent.
2013 startade han sin resa med Norrbotten Big Band och är fortsatt påväg – vilket vi är väldigt glada för! Denna kväll hälsar vi er också välkomna till Umeå Jazzfestival och vilken start det blir på den stora jazzfesten!
Medverkande:
Norrbotten Big Band, Joakim Milder Solist, Saxofoner
2.11 Gustav Lundgren kvartett
Här, äntligen ett gästspel av den framstående jazzgitarristen Gustav Lundgren. Han rör sig mellan Gypsy och modern jazz och har båda fötterna bekvämt förankrade i Bebopen. Gustav har medverkat i många fina band såsom Stockholm Swing All Stars, sin trio med Jorge Rossy och Doug Weiss, Anne Sofie Von Otter och många flera. Han har hyllats av storheter som John Scofield, Jonathan Kreisberg, George Benson och den internationella pressen som en klart lysande stjärna. Gustav Lundgren är också en framgångsrik kompositör och producent och har producerat mer än 35 fullängdsalbum. I hans kvartett återfinns idel bekanta musiker: Britta Virves, Martin Höper och umeåsonen Jonas Bäckman. Så spännande!
Medverkande:
Gustav Lundgren Gitarr Britta Virves Piano Martin Höper Bas Jonas Bäckman Trummor
9.11 Filip Jers & Carl Bagge trio “In the Spirit of Toots”
Munspelaren och jazzmusikern Toots Thielemans spelade sig med lekfullhet och själ in i jazzpublikens hjärtan. Förra året skulle Toots ha fyllt 100 år och denna konsert är en hyllning till mäster Thielemans. Vem passar bättre att göra det än Sveriges egen munspelsvirtuos Filip Jers?
Filip och Toots har träffats många gånger, vilket förstås varit en stor inspiration för Filip. Och som den läromästare Toots var, var han tydlig med att framhålla betydelsen av att hitta ett eget sound och uttryck, vilket Filip också lyckats med. I denna konsert vill Filip, på sitt eget sätt, hylla Toots och Toots kärlek till Sverige och hans många samarbeten med svenska artister som Hasse och Tage, Monica Zetterlund, med flera. Det kommer att spelas välkända, älskade melodier som från Toots egen repertoar, Bluesette och Dunderklumpen för att nämna två. Musiken framförs i tätt samspel med den välrenommerade gruppen Carl Bagge Trio. Njutbart om något!
Medverkande:
Filip Jers Munspel Carl Bagge Piano Martin Höper Bas Chris Montgomery Trummor
16.11 Henriksen/Markusson/Norbakken/Linton
En ny konstellation med några av Nordens mest intressanta improvisatörer och ljudkonstnärer skapar musik med böljande ljudlandskap och intensiva improvisationer. Melodier i ett nordiskt tonspråk vävs samman med slagverk och processade ljud. Thomas skriver och spelar musik med tydlig skandinavisk känsla, Arve har över tid skapat ett unikt sound som sträcker sig långt över de fjäll- och havslandskap som ramar in Norden och Helge Andreas överraskar med egen och unik spelstil och egentillverkade slagverk. Åke väver omsorgsfullt samman alla ljudspår, ljudtrådar och andetag till vackra ljudlandskap som lyfter musiken till en magisk helhetsupplevelse.
Vem kan inte vilja vara med om denna kväll – ingen!
Medverkande:
Thomas Markusson Bas Arve Henriksen Trumpet, Röst Arve Henriksen Slagverk Åke Linton Ljuddesign
23.11 Sebastians kompisar feat. Magnus Broo
Kvintetten ”Sebastians kompisar” bildades 2016 på Kungliga musikhögskolan där samtliga bandmedlemmar studerade. 2020 släppte de sin debutskiva ”Journey on the Styx” där inspirationen var hämtad både från klassiska kompositörer såsom Sergei Prokofiev och europeiska myter och folksagor. Musiken, som är skriven av Sebastian Mattebo, är lika delar sprungen ur kärleken till berättandet som till tonerna. Dramatiken är lika viktig som melodierna. Ackordinstrumenten har fått vika åt sidan för att lämna större plats åt blåsinstrumenten och de horisontella linjerna i denna ackordlösa kvintett. Kvällen till ära har de dessutom med sig den extravaganta trumpetaren Magnus Broo, som spelat i flera nordiska band. Atomic och IPA för att nämna två!
Magnus Broo Trumpet Sebastian Mattebo Saxofoner Erik Tengholm Trumpet Hannes Junestav Trombon Johan Tengholm Bas Jonathan Leidecker Trummor
30.11 Ebba Åsman Band
Ebba Åsman heter en ung trombonist från Värmland som i april släppte sin andra skiva Be Free – på umeåsonen Broder Johns etikett Hoopdiggas. Hon har studerat på musikhögskolan i Sthlm och vid Konstkonservatoriet i Rotterdam. Men det var när hon lät sig frias från skolorna och reglerna som hon började hitta sin egen väg. Hon vände blicken inåt och litade på sin intuition i sina kompositioner. Under sin karriär har Ebba spelat med bland andra Nils Landgren på konserthuset i Berlin, turnerat på jazzfestivaler som North Sea Jazz med Brooklyn Funk Essentials, med Norrbotten Big Band och andra jazzprojekt. Dessutom turnerar hon med svenska pop/soul/rnb/hiphopartister.
Att spela och omfamna olika genrer har gjort det naturligt för henne att fläta samman idéer från olika stilar, samtidigt som musiken känns organisk och levande. Hon komponerar från öron och hjärta och landar i ljudlandskap och atmosfär. Ebba Åsman Band hade sin största konsert hittills på JazzBaltica 2021 i Tyskland, där hon blev inbjuden av sin mentor Nils Landgren.
Ebba Åsman Trombon, Sång Anna-Greta Sigurdardottir Klaviatur, Elektronik Tomas Sjödell Elbas Sebastian Ågren Trummor
7.12 Kvartetten SMYG och PM Fourtet
Då var det dags för en två-bandskväll igen. Gruppen Smyg inleder kvällen genom att hylla den amerikanska sångerskan Eva Cassidy som skulle fyllt 60 år i år. De kommer att framföra egna tolkningar av sånger som Eva Cassidy framförde på sitt säregna och berörande sätt, till exempel Autum leaves och Time after time. Senare delen av kvällen kommer den innovativa och stadigt utvecklingsambitiösa gruppen PM Fourtet. Gruppen leds av gitarristen Per Mannberg som också skriver musiken som inspirerats av den nordiska nutida jazzen. Den elektroinfluerade musiken utvecklar och förgyller gruppen tillsammans med allas egna personligheter och uttryck. En helkväll med god, spännande och varierad musik.
Kvartetten SMYG
Yvonne Renman Kärnestad sång, Göran Täljebäck trummor, slagverk, dragspel, Svante Lindroth kontrabas och Mats Kärnestad gitarrer.
PM FOURTET
Per Mannberg gitarr, Henrik Sjöberg flygelhorn, Johannes Bergenheim piano/synth Rickard Jokela bas, Emil Lundberg trummor
14.12 Lina Nyberg Band
Vad passar väl bättre än att avsluta säsongen med ett flerfaldigt jubileum. Lina Nyberg firar 30 år som artist och 15 år med sitt eget band. Det blir musik som kommer att bjuda på musik från Linas första, album “Close” (1993) som Lina gjorde tillsammans med Esbjörn Svensson, för att sedan landa i bandets senaste skiva “Anniverse” (2022), och årets skivrelease “The world’s stage” som Lina gjort tillsammans med Bohuslän Big Band. Genom åren har Lina gett ut 23 album, fått en mängd utmärkelser och gjort otaliga framträdanden, inte minst på Umeå Jazzstudio och Umeå Jazzfestival. Musiken till skivan “Anniverse” har bandet tillsammans skrivit låtar som tillägnas årets tolv månader. Där finns klassiker som April in Paris och discohiten September. Ett pandemiprojekt som hyllats i såväl Sverige som internationellt.
Det är med stor glädje som vi denna kväll får fira alla jubileum med Lina och hennes all-star band!
Medverkande:
Lina Nyberg Sångerska, Kompositör, Textförfattare Cecilia Persson Piano David Stackenäs GitarrJosef Kallerdal Bas Peter Danemo Trummor