Vårterminen 2024
18.1 Pär-Ola Landin trio
Hälsingekillen Pär-Ola Landin, denne mästerlige “under cover-basist”, såg som yngling Umeå för första gången på sommarkursen Nordic Jazz Workshop för sådär en 35 år sedan. Idag är han en etablerad basist och har en trio som bjuder på en skarp och innehållsrik repertoar, vilken även accentuerar honom som lysande kompositör. Dessutom svänget och skönheten. Här får vi ta del av en pianotrio som smyger fram mot rampljuset och samtidigt - vi förvånas över att deras debut på Umeå Jazzstudio inte skett tidigare. För deras eleganta triomusik tillhör de bästa i klassen!
MEDVERKANDE
Pär-Ola Landin kontrabas, Jonas Östholm piano, Jon Fält trummor.
25.1 Vilhelm Bromander Unfolding Septet
I höstas släppte Vilhelm Bromander den kritikerrosade skivan In this forever unfolding moment på Thanatosis. På skivan, som bland annat har fått 5 av 5 i den prestigefyllda tidskriften Downbeat, möts Vilhelms kärlek till frijazz och nordindisk raga – och där i mötet föds en omsorgsfullt vildvuxen musik med ett innerligt och kraftfullt uttryck. Till Umeå har Vilhelm med sig sex musiker ur den större orkestern och med hjälp av deras röster och hängivenhet till musiken blir den det den är – kollektiv, full av ande, hopp, omsorg och motstånd.
MEDVERKANDE
Vilhelm Bromander, kontrabas, Katt Hernandez, fiol, Elin Forkelid, tenorsaxofon, Emil Strandberg, trumpet, Mats Äleklint, trombon, Alex Zethson, piano, Dennis Egberth, trummor
1.2 Dogwill och Peter Holmqvist trio med Linus Lindblom
Dubbla jazzkonserter uppskattas och det är så inspirerande att få lyssna på musiker som med stor passion möts i Umeås omnejd för att spela tillsammans. Kvällen inleds med Dogwill, en jazzkvartett som spelar egna kompositioner med en finstämd och melodiös känsla. Samspelet mellan de fyra medlemmarna är inkännande och varmt närvarande.
Därefter möter Peter Holmqvist trio saxofonisten Linus Lindblom och tillsammans ger de sig ut i ett musikaliskt äventyr. Linus Lindblom har en egen musikalisk värld både som saxofonist och kompositör. Med stor integritet och stilmässiga rötter i 60-talets rika mylla kombinerar han nordisk lyrik och melankoli med jazztraditioner. Peter träffade Linus i slutet av 90-talet på Skurups folkhögskola: "Det känns fantastiskt kul att få spela igen och höra min musik ta nya vägar tillsammans med Linus, en musiker som är fullkomligt unik”. Musiken som framförs är Peters egen, rotad i amerikansk tradition men med inspel av den samtida musiken där melodier tillåts ta oväntade vägar.
MEDVERKANDE:
Jonas Andersson, piano, Andreas Fridlund, gitarr, Jonas Östlund, bas, Oscar Fridolfsson, trummor
Peter Holmqvist
Linus Lindblom, saxofon, Peter Holmqvist, gitarr, Hanz de Waard, kontrabas , Oscar Fridolfsson, trummor.
8.2 Blues Eyes tolkar Berndt Egerbladh
Berndt Egerbladh var ett unikum inom svensk jazz och en ur alla aspekter lysande pianist och jazzkompositör. Han skrev in sig i jazzhistorien med musiken på Lars Lystedt sextet klassiska album “Jazz Under The Midnight Sun” (1963/64). Den och annan Egerbladh musik i original arrangemang som har legat i träda fick nytt liv den 25 januari 2023 på bio Aspen i Stockholm och Umeå Jazzfestival i oktober. Startpunkter för gruppen” Blues Eyes ” som tolkar Berndts musik med respektfull respektlöshet. Gruppen leds av jazznestorn Lars-Göran Ulander som satt samman en spännande kombo av unga svenska jazzmusiker. Denna kväll får vi ta del av hyllningen till Berndt, men det lär inte handla om en encore på tidigare konserten. Som sig bör är kompositionerna medvetet öppna för variation när gruppen på sitt fria och kreativa sätt utforskar musiken så till den milda grad att inget framförande kommer vara det andra likt.
MEDVERKANDE
Lars-Göran Ulander, sax, Elin Forkelid, sax, Alex Zethson, piano, Vilhelm Bromander, bas, Cornelia Nilsson, trummor.
15.2 Svante Söderqvist trio
År 2018 startade kontrabasisten och cellisten Svante Söderqvist sin trio. Trion spelar i huvudsak egenkomponerad musik med tydlig melodisk och rytmisk utgångspunkt och med element från både folkmusik och klassisk musik. Både Adam Forkelid och Calle Rasmusson gör ett stort kreativt avtryck i formandet av musiken genom bländande musikalitet och spelskicklighet. Genom att använda stråke på både bas och cello och också sångliga inslag skapas ett mångfasetterat solistiskt uttryck vilket gör att jazztrioformatet känns både varierat och nyskapande.
Debutalbumet ARRIVAL släpptes 2020 på skivbolaget Naxos och skivan togs emot oerhört väl av både recensenter och publik.
MEDVERKANDE:
Svante Söderqvist bas, Adam Forkelid piano, Calle Rasmusson trummor
22.2 Ahmed Ag Kaedy & Will Guthrie
Ahmed Ag Kaedys Dessert-blues och protestsång tvingade honom till ett liv i exil 2012. Därefter har han varit en inspiration för en hel generation Malianeser när det gäller att använda musiken som uttrycksform i frågor om frihet och fredsbudskap. Med sitt virtuosa gitarrspel och öppna sinne ger han Dessert Blusen nya uttryck och rösten lyfter den Tuargska folkmusiken rakt in i våra hjärtan. Åren som barnsoldat under inbördeskriget och perspektivet från exilen har satt sina spår och också format en sann artist. Vid hans sida ser vi den australiensiske slagverkaren Will Guthrie; en dynamisk musiker som gjort sig ett namn i en mängd olika sammanhang.
MEDVERKANDE:
Ahmed Ag Kaedy sång, gitarr, Will Guthrie trummor/slagverk
29.2 Espen Berg trio
Kvällen bjuder på ett celebert besök från Norge. En prisvinnande och kritikerrosad pianotrio som har världen som spelplats. Trions musik kan associeras till musiker som Brad Meldau, Keith Jarret och Shai Maestro men bidrar med egen rätt till utvecklingen av trioformatet med nordisk touch; starka melodier, rytmisk komplexitet, virtuost och engagerat samspel. Trions tredje album, Free to Play, blev 2019 omnämnt i Down Beat som årets bästa platta och det fjärde albumet, Fjære som kom 2022, har även fått flera fina utmärkelser i såväl norsk som internationell press. Kan vi annat än vara förväntansfulla inför en kväll som denna.
MEDVERKANDE:
Espen Berg piano, Simon Albertsen trummor, Bár∂ur Reinert Poulsen basLa
7.3 La La Lars
Det blir ett kärt återseende när La La Lars återvänder till studion. Lars Skoglund är en trummis som rör sig bland en mängd svenska artister, både på scenen och i studios, Lykke Li, Markus Krunegård, Oddjobb för att nämna några. I La La Lars har Lars tagit tag i rodret och är i detta sammanhang bandledare, kompositör och producent. De noga utvalda medlemmarna bildar en solklar supergrupp, Kullhammar, Kajfes, Bagge och Berthling. Deras tredje platta nominerades till en Grammis för Årets Jazz 2022 vilket kan bekräfta att gruppens musik gillas och berör. Nu är det dags för uppföljaren, La La Lars IV, och självklart spelas låtar från den och andra godingar på besöket i Umeå.
En kväll som helt enkelt inte är värd att missa.
MEDVERKANDE:
Jonas Kullhammar - saxofon, Goran Kajfes - trumpet, Carl Bagge - piano, Johan Berthling - bas, Lars Skoglund - trummor, kompositör, producent
14.3 Cabazz
Om någon skulle tvivla på sanningshalten i uttrycket “old school is still cool”, har denne nog missat det legendariska fusionbandet Cabazz konserter sedan återföreningen och releasen av albumet “Sarek”, 2018. Bandet grundades 1978 och har sedan starten, utöver att turnera runt världen, släppt flera hyllade album och får i allra högsta grad sägas vara en plantskola för genreöverskridande, nyfikna och skickliga musiker. När Cabazz nu åter kommer till Umeå får vi njuta av såväl nykomponerat material som “gamla klassiker”. De nordiska och norrländska rötterna blandas sömlöst med ösigt sväng, eftertänksamma melodier och en lekfullhet som varit Cabazz signum i drygt fyra decennier.
MEDVERKANDE
Anders Forsberg piano, synth, Jonas Knutsson sax, Per Westerlund gitarr, Mikael Berglund bas, Morgan Ågren trummor
21.3 Emturjomi och Thomas Burström trio med Bertil Falck
Dags igen för en dubbelkonsert med jazzmusiker med Umeå som bas! Thomas Buström trio med Bertil Falck inleder kvällen. En trio som egentligen är en kvartett och som består av Daniel Forsberg, Oscar Fridolfsson, Thomas Burström och Bertil Falck. De bjuder på effekter med blandade samplingar från människor, djur och natur som läggs på ljuden av de akustiska instrumenten.
Tyvärr utgår Anna Axelsson från programmet men vi får istället släppa loss den kreativa kraften i ett gäng rutinerade musiker med lusten till musikaliskt utforskande som gemensam nämnare. Det för kvällen nyskapade bandet: Emturjomi.
En spännande kväll med andra ord!
MEDVERKANDE:
Emturjomi: Mikael Emsing percussion & elektronik, Göran Turborn gitarr, Per Mikaelsson trummor, Richard Jokela bas
Thomas Burström trio med Bertil Falck: Thomas Burström piano, Bertil Falck elektronik, Daniel Forsberg kontrabas, Oscar Fridolfsson trummor
28.3 Agnes Darelid
Agnes Darelid har spelat i ett flertal grupper; med Loke Risbergs Vilddjur, Norrbotten- och Bohuslän Big Band samt Radiojazzgruppen för att nämna några.
Våren 2023 släppte Agnes sin debutskiva RIse - med egen grupp. Plattan omskrivs bland annat som en språngbräda mot framtiden. Agnes kompositioner är lyriska melodier med drivna rytmer och färgrik harmonik. Inspirationen kommer från den moderna jazzen men också från koraler, körsång, pop. soul och rock. Musiken rymmer även influenser från livets erfarenheter, känslor och tankar som vill komma till uttryck. Vad passar väl bättre än att få presentera sin nya musik och hennes talangfulla grupp på Umeå Jazzstudio.
MEDVERKANDE:
Agnes Darelid trombone, Erik Tengholm trumpet, Britta Virves piano, Samuel Löfdahl kontrabas, Edvin Glänte trummor
11.4 Ababhemu Quartet med Karl-Martin Almqvist
När Ababhemu Quartet kommer på besök kan vi förvänta oss såväl genre- som gränsöverskridande jazz i en mustig skandinavisk och sydafrikansk gryta. Kvartetten grundades 2014 när den svenske saxofonisten Karl-Martin Almqvist mötte den sydafrikanske Blue Note pianisten Nduduzo Makhatini och tog med sig norske basisten Magne Thormodsæter och den sydafrikanske trumslagaren Ayande Sikade. Musiken som spelas har influerats av allt från klassiska giganter såsom Coltrane, men också respektive lands mer traditionella tonspråk. Bandet ger sig nu ut på en turné i Sverige där Umeå glädjande nog utgör ett av stoppen och vi kan utlova att musiken vi bjuds på blir “cooking”!
MEDVERKANDE:
Nduduzo Makhathini piano, Karl-Martin Almqvist saxofoner, Magne Thormodsæter kontrabas, Ayanda Sikade trummor.
Samarbete med Musik Västernorrland
18.4 Crispell/Andersson/Østergaard
Trion gästade Umeå under covid-pandemin. En exklusiv skara lyssnare fick ta del av gruppens mästerliga musik. Grundbulten är Michala Østergaard Nielsens vackra och originella kompositioner som leder vidare mot öppna mprovisationer. Med andra ord strikt komponerad och “fri som fågeln-musik”, spelad med känsla och kraft i en öppen och intuitiv atmosfär. På denna turné spelar de i Skandinavien och i Österrike, samtidigt som de spelar in sitt nästa album. Gruppens medlemmar har var och en starka personliga röster. Marilyn Crispell är en välkänd jazzmusiker som samarbetat med bland andra Paul Motion och Joe Lovano. Hennes pianospel kännetecknas av rymd och frihet. Thommy Andersson kan avlyssnas i många olika sammanhang runt om i världen och Michala, som spelat i Umeå i varierande konstellationer, har prisats för sin spirituella och inkännande musik - musik som rymmer poetiska vibrationer och beständig kärlek. En magisk kväll med andra ord!
MEDVERKANDE:
Marilyn Crispell, piano, Michala Østergaard Nielsen, trummor, slagverk, Thommy Andersson, bas
27.4 Nils Berg Cinemascope :Plays Religion
När Nils Bergs Cinemascope kommer till Umeå på nytt är det inte med en jazzkonsert i traditionell bemärkelse. Framförandet får snarare sägas utgöra en föreställning, eller resa. En resa som studsar fram på gropiga vägar i den indiska regionen Punjab, i såväl musik som bild. Sångerna och beatet i det filmade materialet utgör språngbräda för interaktioner mellan musikerna på scenen, de människor och möten som fångats på film och musiken som komponerats därtill. En annorlunda och gripande film- och musikföreställning omvandlar Jazzstudion till en plats en helt annan stans i världen - för en kväll - kom och följ med på resan!
En film- och musikföreställning av Nils Berg med:
Konrad Agnas, trummor
Gustaf Karlöf, klaviaturer
Josef Kallerdahl, elbas, kontrabas, sång
Nils Berg, sax, flöjt, sång, klaviaturer
Regi: Peder Bjurman
Filmfoto: Elias Lindén
Klippning: Nils Berg och Donovan von Martens
2.5 Midgårdskolan och Knut Au Pair
Vad är en vår utan att få lyssna till Midgårdsskolans improvisationelevers examensarbeten? Alltid så imponerande och gripande! Vi säger med denna konsert tack och lycka till när några av Jazzstudions viktigaste stamgäster nu tar klivet mot nya mål.
Kvällen avslutas med en nybildad jazzgrupp: Knut au pair. Det är dock inga duvungar som kliver upp på scenen, snarare väletablerade klassmusiker. Den nyskrivna musiken står främst pianisten Anders Person och saxofonisten Jonas Knutsson för - ett samarbete där Jonas skapar melodi och Anders harmoniserar. En oortodox metod att komponera, vilken resulterat i en hybrid som upphovsmännen först inte kunde etikettera. Den har med jazz att göra men också andra uttryck som uppstått under laborationerna. Själva hävdar de: vi har uppfunnit ett nytt grundämne! Gruppen släpper albumet Petrichor, som landar mjukt i februari 2024.
Midgårdskolans improvisationselever - avgångsklassen
Knut Au Pair
Jonas Knutsson, saxofoner, Anders Persso, piano, keys
Sebastian Dubé, kontrabas, Terje Sundby, trummor, Rafael Sida, slagverk
10.5 Nine Sparks Riots (Fredagsklubb)
Vi bjuder in till klubbkväll med liveband och DJ! Vi snackar blixtar och dunder och emellanåt magiska under. Nine Sparks Riots är kompositören, arrangören och trombonisten Kristian Perssons musikaliska kärlek – ett pågående projekt som för oss till en sprakande värld med element av modern funk, jazz, hiphop och neosoul. Tillsammans med sina medmusiker skapar han en närmast osannolik mix av sanslöst gung och känslosamma slingor av febrig musik. Stor succé på Umeå Jazzfestival 2021. Hans musik har genererat miljontals streams, bland annat med Braxton Cook, Mark Lettieri, Philip Lassiter, Javier Santiago, Swatkins, Tingsek, Allen Stone & Miike Snow.
MEDVERKANDE:
Kristian Persson, trombon, Karl Olandersson, trumpet, Andreas Gidlund, tenorsaxofon, Britta Virves, klaviatur
Petter Olofsson, elbas, Sebastian Ågren, trummor
16.5 Michael Mayo & Norrbotten Big Band
Vi avrundar vårsäsongen med internationell stjärnglans. Vokalisten Michael Mayo föddes rakt in i musikmyllan med Valerie Pinkston (sångerska bakom bland andra Diana Ross, Beyoncé, Ray Charles) och saxofonisten Scott Mayo (Earth, Wind & Fire mfl) som föräldrar. I unga år tog han lektioner av Herbie Hancock och valet framåt var en självklarhet. Nu hyllas han som en av världens absolut bästa jazzvokalister, omtalad för sin enastående ekvilibrism och jazzvärme. Vi minns med glädje Norrbotten Big Bands senaste besök på scenen i Studion då bandets konstnärliga ledare Joakim Milder hyllades. Denna gång står trummisen Calle Rasmusson i frontlinjen, både som arrangör och dirigent. Ribban läggs högt och med förväntan om groovig musik under ett tak som spänner över många genrer.
MEDVERKANDE
Norrbotten Big Band
Calle Rasmusson, arrangör och dirigent, Michael Mayo, solist, sång
Höstterminen 2024
5.9 Sarah Riedel sjunger Georg Riedel
Kvällens konsert blir vår homage till en av våra mest betydande jazzmusiker - basisten, kompositören och arrangören Georg Riedel. Georg lämnade jordelivet i våras men hans gärning för musiklivet är gigantisk och gränslös. Nu är Sarah inbjuden till Umeå tillsammans med en samling musiker, som alla också samarbetat nära Georg i olika konstellationer. Konserten omfattar en rad sånger från Georg och Sarahs gemensamma repertoar: En varm stund full av lyrik, tröst och saknad, allt omfamnat av Georgs karaktäristiska, nyfikna melodier och harmonier. Ett framförande med innerlig helhet där vemod möter ljus - glasklart och tryggt rotad i såväl visa, jazz- och popmusik.
MEDVERKANDE:
Sarah Riedel sång
Jonas Östholm piano
Nils Berg saxofon/basklarinett
Emil Strandberg trumpet
Viktor Skokic kontrabas
12.9 Gilbert Holmström kvintett
Gilbert Holmström, legendarisk saxofonist och kompositör med ett alldeles eget rum i svensk jazzhistoria. Ända sedan debutalbumet Utan Misstankar 1965 har denna vitala 87-åring ständigt riktat kompassen mot nya musikaliska landvinningar, på jakt efter de möjligheter som bara de nyfikna musikerna erövrar.
Generationer av yngre musiker och beundrande publik har under decennier följt med Gilbert på hans färd, bland annat genom hans legendariska band Mount Everest. Pianisten Mathias Landæus har länge spelat med Gilbert Holmström, på senare år med sin samspelta Landæus Trio. I norske trumpetaren Erik Kimestad Gilbert Holmström hittat den trumpetare han länge letat efter för sin musik. Gruppen har nytt album på skivbolaget Moserobie! I afton: Jazz med ekon av sextiotalet som rastlöst blickar framåt.
MEDVERKANDE:
Gilbert Holmström tenorsax
Erik Kimestad trumpet
Mathias Landæus piano
Johnny Åman bas
Cornelia Nilsson trummor
19.9 Tonbruket
Att kollektivet skulle vara större än summan av dess individuella delar passar utomordentligt väl för att beskriva Tonbruket. Tonbruket är flerfaldigt Grammisbelönade och har på senare tid rönt uppmärksamhet för det nya samarbetet med Christian Kjellvander med vilken de 2022 släppte en gemensam platta Doom Country. I november 2023 kom dock bandets sjätte egna platta, Light Wood, Dark Strings. Musikaliteten hos bandmedlemmarna ligger redan som det är på en hög nivå. I mötet med varandra skapas något större, en egen ljudvärld som trotsar genrebeskrivningar och som bäst och enklast bara beskrivs som just, Tonbruket.
MEDVERKANDE:
Dan Berglund bas
Martin Hederos keys/violin
Johan Lindström gitarr/pedal steel
Andreas Werliin trummor
26.9 Stockholm Jazz Orchestra - 40 år
SJO firar 40 år med jazzmusik och aktiviteter som inneburit resor till stora delar av världen och samarbeten med en mängd jazzmusiker: Bob Brookmayer, Bob MIntzer, Maria Schneider, Toots Thielemans, Monica Zetterlund, Norma Winstone och Rigmor Gustafsson för att nämna några. Bandets består av frilansande jazzmusiker och musiken som spelas är svängig modern jazz med tydliga rötter i den traditionella jazzen. Med all säkerhet blir vi bjudna på en sprakande konsert som på bästa sätt sammanfattar musiken och de musikaliska möten som skett genom åren!
MEDVERKANDE:
Fredrik Norén trumpet
Karl Olandersson trumpet
Nils Jansson trumpet
Magnus Broo trumpet
Peter Dahlgren trombon
Karin Hammar trombon
Hannes Junestav trombon
Anders Wiborg trombon
Johan Hörlén saxofon
Fredrik Kronkvist saxofon
Robert Nordmark saxofon
Karl-Martin Almqvist saxofon
Fredrik Lindborg saxofon
Adam Ross trumset
Martin Sjöstedt kontrabas
Daniel Tilling piano
3.10 Bobo Stenson trio
Vår mest internationella allstar-trio får inleda oktober månads program. Bobo Stenson trio har funnits sedan 1971 men först i mitten av 1980-talet som etablerad trio och även om medlemmarna skiftat genom åren, består och rentav ökar strålglansen. Här möts det både sköra och kraftfulla, det intuitiva samspelet och det grundmurat skickliga musicerandet. Trion söker låtmaterial där det finns bra musik; både hos till exempel Silvio Rodriguez eller hos Bela Bartok och Ravel, naturligtvis också de egna kompositionerna. Bobo Stensons spelkamrater; basisten Anders Jormins och trumslagaren Jon Fälts bidrag är lika bärande och personliga som trions ledare och tillsammans intar de en särställning på den svenska och internationella jazzscenen. Trion är en svensk jazzgigant som bara har mer att berätta och en obändig förmågan att vara fri i sitt uttryck.
MEDVERKANDE:
Bobo Stenson flygel
Anders Jormin kontrabas
Jon Fält trummor
10.10 Kattvåfflan & PM Fourtet
En nykomling inleder kvällen som delas med PM Fourtet. Gruppnamnet Kattvåfflan är inspirerat efter en uppmaning från Annika Norlin i Nordmarks pod: “Döp bandet efter ditt husdjur”. I brist på husdjur hämtades namnet från en önskelista om ett mjukisdjur “stor som en kattvåffla”. Mötesplatsen för medlemmarnas lyhörda melodiska utforskande och rytmiska samspel är gruppens signum, små trudelutter i den nordiska jazzfårans utmarker, hämtade från Andreas notbok.
MEDVERKANDE
Andreas Fridlund gitarr
Emma Wiström sax
Martin Claesson bas
Oscar Fridolfsson trummor
Efter gruppen Kattvåfflan spelar PM Fourtet. PM Fourtet är en väletablerad och återkommande gäst. Gruppen spelar Per Mannbergs egna kompositioner som gemensamt formas och berikas individuella tonspråk och avtryck. Här är det bara att följa med i deras stämningsfulla melodier och ljudillustrationer.
MEDVERKANDE
Per Mannberg gitarr/sax
Henrik Sjöberg trumpet/flygelhorn
Johannes Bergenheim piano
Rickard Jokela bas
Emil Lundberg trummor
17.10 Stina Agustsdottir
Stina Agustsdottir har sedan 2011 Sverige som bas och för detta är vi tacksamma. Det ger oss nämligen möjligheten att få njuta av en av Islands mest hyllade och uppskattade röster, för kvällen uppbackad av ett band bestående av en triss av internationellt hyllade musiker. Musiken består till visst del av nytt material från den kyligt inspelade plattan och som kommande plattan och som också den isländske gitarristen Mikael Máni medverkar på. Basisten Henrik Linder har med bandet Dirty Loops tagit musikvärlden med storm de senaste åren och sist men inte minst, trumslagaren Morgan Ågren som spelat med allt från Squarepusher till Zappa och hyllats som en av världens främsta trumslagare.
Vi kan med andra ord se fram emot en kväll av soul och funkdoftande jazz, innerlig sång och musikalisk genialitet. Vad mer kan man önska en kväll i oktober?
MEDVERKANDE:
Stina Agustsdottir sång
Mikael Máni gitarr
Henrik Linder bas
Morgan Ågren trummor
24.10 Paal Nilssen-Love: Circus - Jazzfestival
En av de mest lysande stjärnorna på den nordiska improvisationsscenen är utan tvekan den norske trumslagaren Paal Nilssen Love. I Umeå har vi kunnat lyssna på honom tillsammans med musiker som Mats Gustafsson och Peter Brötzmann. I sitt Circus har han samlat musiker från olika musikaliska fält och stilar: ethno, klassiskt, jazz, frijazz, noice, pop, e t c. De möts i en kontext som med stor frihet utforskar gemensamma musikaliska idéer och erfarenheter. Alla bidrar till musikens riktning där överraskningsmomentet är ledande. Paal Nilssen-Love har skrivit musiken som till stor del utgör kartan som de övriga förhåller sig till. Inspiration har han hämtat från olika musikersamarbeten och turnéer i bland annat Etiopien, Mali, Senegal och Brasilien. Detta gör att Circus blir ett högst diversifierat band: oförutsägbart, intensivt, engagerande och i sina stunder inte minst dramatiskt. Ja, kort sagt – som en veritabel cirkusupplevelse!
MEDVERKANDE:
Juliana Venter röst
Thomas Johansson trumpet
Signe Emmeluth altsax
Kalle Moberg ackordeon
Christian Meaas Svendsen bas
Paul Nilssen-Love trummor
31.10 Agnes Persson trio
Gitarristen och kompositören Agnes Persson är en av de unga musiker som förnyat den svenska jazzscenen de senaste åren. Hennes debutalbum In Collaboration With Flowers (2021) ledde bland annat till en nominering i kategorin Årets Nykomling under Manifestgalan 2022 samt att hon blev utnämnd till Årets Gitarrjazz av musikmagasinet Lira.
Med sin nystartade trio har Agnes fortsatt utveckla sitt högst unika sound - ett vågat uttryck som tar avstamp i jazz och improvisation. Tillsammans vrider och vänder trion på samspelets konventioner och skärskådar dess möjligheter. Resultatet blir ett särpräglat sound med ett mycket dynamiskt uttryck där Agnes kompositioner lyfter musikernas redan starka karaktärer.
Agnes Persson gitarr, Jakob Ulmestrand bas, Ludwig Aronsson trummor.
MEDVERKANDE:
Agnes Persson gitarr
Jakob Ulmestrand bas
Ludwig Aronsson trummor.
07.11 Färdas
Saxofonisten Karolina Almgren sågs senast på jazzklubben tillsammans med sin syster i gruppen Sisters of Invention. Färdas är Karolinas senaste band som släppte en skiva våren 2023. I Lira beskrivs musiken som en “Musikalisk reseskildring. Tankars strövande. Förflyttningar. Musikers möten längs jazzens skiftande vägar.” Det nämns även att musiken representerar en märkbar “tillsammanshet” som vilar på en genuin klangbotten. Musik där modern, melodiös och vemodig jazz flödar fram. I Färdas ingår bland annat Andreas Hourdakis och Britta Virves, musiker som vi lärt känna på jazzscenen i andra sammanhang. Att få färdas med Färdas är en inspiration och ljuskälla vi behöver, en jazzkväll i november.
MEDVERKANDE:
Karolina Almgren saxofon
Andreas Hourdakis gitarr
Britta Virves piano
Petter Olofsson bas
Andreas Baw trummor
14.11 Cosmic Ear
Cosmic Ear är Mats Gustafsson senaste kreativa skapelse. Mats var senast här på Jazzfestivalen 2023 med sitt makalösa Fire Orchestra! som han leder tillsammans med basisten Johan Berthling. Vi är många som fortfarande har den sanslösa konserten med Backengrillen på Jazzfestivalen 2022 i minnet. Åter till Cosmic Ear, här behöver nog medlemmarna ingen närmare presentation då samtliga är välkända namn på såväl den svenska som den internationella jazzscenen. Som kollektiv är instrumenteringen en nyare bekantskap, här borgar samtliga medlemmar för en musikalisk upplevelse som inte vilar inom traditionella ramar. Denna kväll kommer improvisationen stå i fokus: En kväll där varje ton är en meditation och musiken speglar nuets kreativa flöden i en dynamisk dialog mellan sinnlighet och kaos, mellan skönhet och råhet.
MEDVERKANDE:
Mats Gustafsson sax
Goran Kajfes trumpet
Christer Bothén donso ngoni/bas- och kontrabasklarinett/piano
Kansan Zetterberg bas
Juan Romero congas/berimbau/percussion
21.11 Klabbes Bank
Nytt datum för konserten är 30 januari 2025!
Konserten ställdes in pga. snöstorm - nu har vi hittat ett nytt datum vilket vi är så glada för! Välkomna till Jazzstudion den 30 januari!
Dags för ett kärt återseende i form av Klabbes Bank och denna gång med en ny platta i bagaget! Bandet har sedan det grundades för drygt 20 år sedan producerat ett flertal kritikerrosade album och har turnerat land och rike runt med sin unika blandning av det analoga och det digitala, tunga grooves och skira ljudlandskap. Skivan Bnk vann exempelvis årets jazz på Manifestgalan 2020. Bandets ide är att blåsarnas personliga klanger badar i ett elektroniskt hav, ibland surfandes ovanpå och ibland i ett oskiljaktigt kollage, ett hav av ljud. Klabbes bank är ett ständigt utforskande kollektiv och vi är väldigt glada att dom kommer till oss för att fortsätta detta utforskande på nytt!
MEDVERKANDE:
Klas-Henrik Hörnberg keys
Thomas Backman saxofoner
Pontus Hedström sax
Kristoffer Alehed trombone
Joel Fabiansson bas
Martin Öhman trummor/elektronik
28.11 Daniel Schwartz & Staffan Öberg Nonet
Ännu en kväll med något nytt och väl etablerat från Umeås egna jazzmylla. “Thoughts of Energy” var Daniels Schwartz debut och första steg ut med egna kompositioner. Här drar han ihop sina vänner och bjuder på en jazzkvartett som spelar hyfsat modern jazz även om gitarridolerna Pat Metheny, Scofield, Kurt Rosenwinkel har hållit på ett tag.
Den senare delen av kvällen äntrar det stabila och välkända niomannabandet Staffan Öberg Nonet återigen scenen. Det här är en grupp som inte räds utmaningar och som har spelat in flera plattor. Charles Mingus, Thelonious Monk, Miles Davis, John Coltrane, Ornette Coleman och Wayne Shorter är de viktigaste inspirationskällorna.
MEDVERKANDE:
Daniel Schwartz gitarr
Thomas Buström piano
Fredrik Mårtensson bas
Hannes Sigfridsson trummor
Staffan Öberg barytonsax
Lars-Göran Ulander altsax
Jens Marklund tenorsax
Mikael Elofsson trombon
Eva Henriksson trumpet
Alf Burstedt trumpet
Thomas Olsson piano
Arne Eriksson bas
Staffan Ålander trummor
05.12 Lindha Kallerdahl trio
Lindha Kallerdahl är en särdeles egen jazzmusiker och hon har uppmärksammats för sin kreativitet och förmåga att utmana och bana nya vägar inom jazz- och improvisatonsmusiken. Att Lindha varit hedersgäst på Umeå Jazzfestival är en av flera utmärkelser som intygar detta. Hon beskrivs vara en sann ljudartist och att hennes röst saknar gränser i omfång och möjligheter. I denna helt nya trio spelas Lindhas kompositioner, enkla, kärnfulla, nästan karga skelett som i samspel med sina medspelare får nytt suggestivt liv. Medlemmarna i trion, Andreas Werliin (Wildbirds and Peacedrums, Fire Orchestra, Tonbruket) och Fabian Kallerdahl (Musicmusicmusic, The Splendor) har tillsammans, och i olika andra konstellationer, hittat ett helt eget sätt att kommunicera och skapa musik som bjuder på en värld tom på regler och normer men full av impulsivitet och starka känslor. En sann livejazzupplevelse att ta med hem denna kväll!
MEDVERKANDE:
Lindha Kallerdahl röst/sång
Fabian Kallerdahl piano
Andreas Werliin trummor
12.12 Naoko Sakata & Mr Peasley Retorno
Kvällen inleds med pianisten Naoko Sakata som återvänder till Umeå. Den här gången kliver hon ensam upp på scenen. Naoko är uppvuxen i Japan och flyttade till Sverige för 15 år sedan. Efter studier på Högskolan för Scen och musik i Göteborg har hon berikat den svenska jazzen med sitt högst personliga uttryck och sin självständighet. Hennes musik har beskrivits som känsligt inkännande och poetisk men också som ett dramatiskt och intensivt kaos. Själv säger hon att det är musiken som styr henne – inte tvärt om! Och vad som kommer ut ur pianot, det har hon ingen aning om. Men vi vet att hennes bidrag har givit svensk jazz ett nytt och eljest musikaliskt universum.
MEDVERKANDE:
Naoko Sakata piano
Kvällens andra begivenhet, Mr Peasley, är en projektgrupp som debuterade på jazzklubben i slutet på 1980-talet. Denna afton framträder de med epitetet Retorno, vilket nog ska ses som en blinkning till comebacken efter 23 års frånvaro. Gruppen, som leds av gitarristen Lennart Strömbäck, har under åren fram till tidigt 2000-tal regelbundet spelat på klubben men också framträtt på scener som Kalott Jazz & Blues i Tornio i norr och på Cirkus i söder. Vad musiken beträffar är det omöjligt att uttala sig. Men vi anar att kopplingar till den elektriska sidan av tidigare repertoar fortfarande hänger med. Kanske blir det gamla och nya låtar och någon cover som gjort intryck sedan sist. Nåja, vi ser fram emot konserten med nyfiken tillförsikt.
MEDVERKANDE:
Anders Forsberg keyboards
Jens Marklund saxofoner
Jimmy Ågren elbas
Per Mikaelsson trummor
Micke Emsing slagverk
Lennart Strömbäck gitarr